Fabryki smaku

Fabryki smaku

S01E24 - Pomidorowa pasja

19.11. 11:00
Nat Geo People
30 minut

Tajemnice produkcji sosu pomidorowego i jogurtu w tubkach.

Więcej informacji
Dostępne za 5 dni
S03E01

Zapach kawy

4.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Zapach kawy

Widzowie przekonają się, jak powstają cukierki ciągutki, mielona kawa i sos koktajlowy.

Dostępne za 6 dni
S03E02

Słodkości dla potomności

5.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Słodkości dla potomności

Widzowie zobaczą, jak przebiega produkcja ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków. W wydaniu o bakławach, drażetkach Candy Buttons, serze feta i jedzeniu dla dzieci.

Dostępne za 6 dni
S03E03

Czas na herbatkę!

5.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Czas na herbatkę!

Dokumentaliści przedstawiają proces produkcji pasty tapenada, bardzo drogich lodów i lizaków Tutti Frutti.

Dostępne za 6 dni
S03E04

Owocowa fala

5.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Owocowa fala

Widzowie zobaczą, jak powstają popularne cukierki w kształcie miniaturowych owoców. Poznają tajniki masowej produkcji czipsów ziemniaczanych oraz prześledzą proces wytwarzania rosołu w puszkach.

Dostępne za 6 dni
S03E05

Pyszności albo psikus I

5.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Pyszności albo psikus I

Kulisy powstawania rozmaitych przysmaków. Twórcy pokażą, jak wygląda proces produkcji pewnego wafelka. Odwiedzą mały sklep, w którym powstają bajgle w stylu montrealskim. Widzowie dowiedzą się również, ile godzin zajmuje wykonanie jalebi.

S03E16

Jak rybka w maśle

22.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak rybka w maśle

Twórcy odcinka odwiedzają zakłady produkcyjne, w których powstają paluszki rybne, frytki ze słodkich ziemniaków i składnik ciasteczek.

S03E17

Burger idealny

22.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Burger idealny

Widzowie zobaczą zakład, w którym każdego dnia powstaje ponad trzy miliony hamburgerów. Dowiedzą się też, jak uzyskuje się charakterystyczny kształt cukrowych łakoci wyglądających jak wstążki.

S03E18

Japońskie smaczki

23.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Japońskie smaczki

Widzowie zobaczą, jak w kanadyjskich fabrykach powstają: korzenne piwo, czekoladowe ciastka i sos sojowy Tamari.

S03E19

Co za kęs!

23.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Co za kęs!

Widzowie przyjrzą się, jak przebiega produkcja ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku o orzechowym nugacie, żelowych miśkach i jabłkowych czipsach.

S03E20

Czekoladowe kamyki

26.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Czekoladowe kamyki

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstaje gazowany włoski napój Brio i smażona cebula.

S03E21

Podwójne uderzenie czekolady

26.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Podwójne uderzenie czekolady

Sos tabasco fermentuje w dębowych beczkach. Zdradzony też zostanie sekret włoskich lodów cytrynowych. Następnie wizyta w fabryce, w której odbywa się proces suszenia i pakowania orzeszków ziemnych.

S03E22

Wycieczka do Dijon

27.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Wycieczka do Dijon

Kamery śledzą przebieg produkcji musztardy Dijon, kokosowych makaroników i wafli.

S03E23

Puszka pełna orzeźwienia

27.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Puszka pełna orzeźwienia

Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają beztłuszczowy grecki jogurt, deserowy krem i słodkie rolady.

S03E24

Powrót do dawnych lat

28.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Powrót do dawnych lat

Kamery śledzą powstawanie produktów spożywczych. W odcinku ciekawostki o gołąbkach, prażonej kukurydzy z solą i cukrem, chipsach z łupinek ziemniaków.

S03E25

Śniadanie to podstawa

28.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Śniadanie to podstawa

Przebieg produkcji ulubionych artykułów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku informacje o płatkach Shreddies, torcie szwarcwaldzkim i greckim tzatziki.

Dostępne za 3 godziny
S03E26

Królowa makaronów

29.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Królowa makaronów

Kulisy powstawania lasagne. Twórcy programu odwiedzają też zakład, w którym wytwarzane są brownie. Dowiemy się również, jaka przyprawa decyduje o smaku karmelizowanej cebuli z syropem klonowym.

Podobne audycje

Fabryki smaku: USA
Prosto z fabryki
Niszczycielskie żywioły
Wojenne fabryki

O audycji

Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.