Fabryki smaku: USA
S01E07 - Smakowita kruchość
Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.
Więcej informacjiOdcinki
Burgery, krakersy i mandarynki
Odwiedzamy fabrykę w Ohio, w której góry mięsa zmieniają się w pół miliarda hamburgerów wołowych. Trafiają one do charakterystycznych minikanapek sprzedawanych w sieci restauracji White Castle.
Pyszny milion
Pyszny milion
Wizyta w fabryce w Dakocie Południowej, w której codziennie z taśmy produkcyjnej zjeżdża milion małych serków. Dowiemy się też, kim jest mężczyzna z opakowań zupy z soczewicy Soupman.
Pomidory na Florydzie
Pomidory na Florydzie
Widzowie zobaczą zakłady, w których wypiekane są bułki do kanapek. Przyjrzą się pracy na jednej z farm na Florydzie. Każdego dnia zbiera się tam prawie dwa tysiące ton zielonych pomidorów.
Filety z ryby i corn dogi
Filety z ryby i corn dogi
Wizyta w Gloucester w Massachusetts, gdzie w jednej z najstarszych przetwórni Ameryki poznamy sekrety produkcji kwadratowych filetów rybnych.
Paprykowe morze
Paprykowe morze
W Karolinie Północnej zwiedzamy fabrykę, w której powstają piklowane papryczki pepperoni. Poznamy też sekrety wypieku słynnych nowojorskich bajgli.
Guma do żucia, chrzan i babeczki
Guma do żucia, chrzan i babeczki
Wizyta w fabryce gumy do żucia Big League Chew. Zobaczymy też, jak przebiega produkcja chrzanu w Baltimore i babeczek, które rozsławił incydent związany z bezpieczeństwem państwa.
Pensylwańskie skarby
Pensylwańskie skarby
Tym razem w programie odkryjemy tajemnice sosu jabłkowego, rocznie produkuje się milion słoików tego przysmaku. Przyjrzymy się też, jak w jednej z najstarszych rodzinnych firm powstają kremowe krówki.
Pączki i bułeczki
Pączki i bułeczki
W dzisiejszym odcinku twórcy serii odwiedzą olbrzymią piekarnię w Pensylwanii. Z linii produkcyjnej co sekundę zjeżdża tu 28 pączków, co daje imponującą liczbę 600 milionów ciastek rocznie.
Ser i lody sernikowe
Ser i lody sernikowe
Widzowie przekonają się, jak przygotowywany jest deser serwowany w najstarszej amerykańskiej sieci fast foodów - serniczek na patyku. Każdy z nich jest ręcznie zanurzany w czekoladzie.
Pyszności z Wisconsin
Pyszności z Wisconsin
Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".
Papryczki i pralinki
Papryczki i pralinki
W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo.
Figa z masłem
Figa z masłem
Wizyta w piekarni w Kalifornii, gdzie powstają 24-metrowe figowe bułki. Następnie kamery podglądają proces powstawania masła z ekologicznej śmietany.
Śladem herbacianych liści
Śladem herbacianych liści
Wizyta na plantacji herbaty. Następnie zajrzymy do fabryki w Los Angeles, gdzie produkowany jest gęsty sos hoisin. Ponieważ zajadają się nim chińscy astronauci, dwukrotnie trafił w kosmos.
Oliwki, lody i ciasteczka
Oliwki, lody i ciasteczka
W dzisiejszym odcinku odwiedzimy kalifornijski zakład, w którym poznamy sekret przemiany zielonych owoców w krojone czarne oliwki. Dowiemy się również, jak powstają zdrowe lody owocowe.
Meksykańskie frytki, toffi i absynt
Meksykańskie frytki, toffi i absynt
W odcinku widzowie zobaczą, jak ziemniaki zamieniają się w frytki i jak powstają czekoladowe toffi z migdałami. Następnie wizyta w kalifornijskiej destylarni, gdzie powstaje absynt.
Podobne audycje
O audycji
Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia