Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S02E19 - Pączki i bułeczki

2.12. 12:30
Nat Geo People
30 minut

W dzisiejszym odcinku twórcy serii odwiedzą olbrzymią piekarnię w Pensylwanii. Z linii produkcyjnej co sekundę zjeżdża tu 28 pączków, co daje imponującą liczbę 600 milionów ciastek rocznie.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S01E07

Smakowita kruchość

30.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Smakowita kruchość

Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.

Dostępne za 3 dni
S01E08

Lody i śnieżki

6.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Lody i śnieżki

Widzowie poznają szczegół pracy maszyn, które biorą udział w tworzeniu m.in. ciasta i lodów. Dowiedzą się też, ile słoików fasoli 'Extreme Beans' jest przyprawionych i marynowanych każdego dnia.

S01E09

Piwo, lody i wypieki

30.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Piwo, lody i wypieki

Wizyta w centrali browaru. Później widzowie poznają autora sukcesu nowatorskich kulek lodowych. Na koniec odwiedziny w piekarni, która codziennie przygotowuje 80 tys. ciast marchewkowych.

S01E10

Bourbon i burrito

30.11. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Bourbon i burrito

Na początek rozmowa z prawnukiem twórcy legendarnego bourbona z Kentucky. Później widzowie przekonają się, jak wytwarzane jest mleko czekoladowe. Na koniec kulisy produkcji ręcznie zawijanych burrito, których dziennie powstaje aż milion.

S01E11

Ramen i chałka

30.11. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Ramen i chałka

Widzowie będą mieli okazję przekonać się, jak w zaledwie trzy minuty powstaje ramen. Przy produkcji amerykańskich batonów kluczową rolę odgrywają "ośmiornica", "gilotyna" i "oblewarka". Na koniec tajniki ręcznego zaplatania i wypieku chałek.

Dostępne za 4 dni
S01E12

Fasolka, makaron i herbata

7.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Fasolka, makaron i herbata

Zaprezentowane zostaną zbiory, a następnie proces pakowania fasolki szparagowej. Ponadto kulisy produkcji makaronu farfalle. W fabryce używany jest bardzo nowoczesny sprzęt. Na koniec mrożona herbata nasycona kojącym ekstraktem.

Dostępne za 4 dni
S01E13

Mieszanka pyszności

7.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Mieszanka pyszności

Kulisy produkcji owocowego smoothie. Później wizyta w piekarni z Wisconsin, w której każdego dnia powstaje 400 tys. bułeczek cynamonowych. Na koniec widzowie poznają działanie fabryki lodów.

Dostępne za 4 dni
S01E14

Wiśnie i muffiny

7.12. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Wiśnie i muffiny

Na początek wizyta w fabryce draży. Później autorzy odwiedzą producenta gotowej mieszanki do wypieku muffinów. Na koniec zakład przetwarzający rocznie dziesięć milionów wiśni.

Dostępne za 4 dni
S01E15

Steki i ryż

7.12. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Steki i ryż

Wizyta w pewnej amerykańskiej firmie, która dostarcza steki pocztą. Widzowie poznają również producentów dania kuchni cajun. Produkt ten notuje wysokie wyniki sprzedaży od 1889 roku.

S01E19

Słone, słodkie, pyszne

26.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Słone, słodkie, pyszne

Kulisy produkcji pysznych ciasteczek, które są później sprzedawane przez amerykańskie harcerki. Ponadto w programie kanapki lodowe o smaku waniliowo-czekoladowym i kieszonki z serem.

S01E20

Jak u babci

26.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Jak u babci

Kulisy produkcji dżemu winogronowego. Przysmak ten wytwarzany jest na masową skalę. Ponadto widzowie dowiedzą się, jak powstają precelki w czekoladzie oraz pyszne domowe pierogi.

Podobne audycje

77 TV / 03.12.2024, 02:45
Szkło kontaktowe / 03.12.2024, 02:30

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia