Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S02E26 - Meksykańskie frytki, toffi i absynt

4.12. 12:00
Nat Geo People
30 minut

W odcinku widzowie zobaczą, jak ziemniaki zamieniają się w frytki i jak powstają czekoladowe toffi z migdałami. Następnie wizyta w kalifornijskiej destylarni, gdzie powstaje absynt.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S02E01

Kanapki i wino

26.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Kanapki i wino

Przyjrzyjmy się, jak przebiega produkcja pół miliona muffinów z jajkiem, na czym polega praca zawodowego oczyszczacza ostryg i jak powstaje najsłynniejsze w USA koszerne wino.

S02E02

Kalifornijskie tamale

26.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Kalifornijskie tamale

Poznajmy niezwykłą historię imperium sosu chili i tajemnice cudownego soku z granatów POM Wonderful. Przyjrzyjmy się też, jak powstają popularne meksykańskie tamale z wieprzowiną.

S02E03

Cytryny i kosmiczne jedzenie

27.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Cytryny i kosmiczne jedzenie

Wizyta w głównej siedzibie firmy Sunkist produkującej słynne napoje bezalkoholowe. Zobaczymy też, jak powstaje jedzenie dla astronautów i poznamy smak ciasta z pekanami z Teksasu.

S02E04

Bekonowe napoje

27.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Bekonowe napoje

Tym razem twórcy programu podróżują w poszukiwaniu idealnego bekonowego smaku. Odwiedzają Teksas, gdzie przyglądają się, jak boczek wieprzowy jest solony, wędzony i krojony na perfekcyjne kawałki.

S02E05

Lody i ciastka

27.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Lody i ciastka

Przyjrzyjmy się, jak armia pracowników sprzedaje lody Cold Stone i jak pięciu braci z Wietnamu radzi sobie z francuskimi wypiekami. A w Seattle zamówimy ciastka z krabem.

S02E06

Teksańskie specjały

27.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Teksańskie specjały

Przyjrzymy się, jak przebiega produkcja przysmaków z Teksasu, takich jak legendarne cukierki Chick-O-Stick i napój energetyczny, który potrafi zwalić człowieka z nóg.

S02E07

Burgery, krakersy i mandarynki

28.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Burgery, krakersy i mandarynki

Odwiedzamy fabrykę w Ohio, w której góry mięsa zmieniają się w pół miliarda hamburgerów wołowych. Trafiają one do charakterystycznych minikanapek sprzedawanych w sieci restauracji White Castle.

S02E08

Parmezanowy kurczak

28.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Parmezanowy kurczak

Przyjrzyjmy się, jak powstają legendarne drażetki PEZ w charakterystycznych opakowaniach i jak przebiega produkcja chrupiących serowych minigofrów.

S02E09

Przekąska w przestworzach

28.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Przekąska w przestworzach

Spróbujemy, jak smakuje kempingowy przysmak. Zobaczymy też, jak produkowane są bułki do hamburgerów i czipsy z prażonej kukurydzy.

S02E10

Whisky i cola

28.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Whisky i cola

Autorzy programu odwiedzają destylarnię w Tennessee, w której powstaje słynna whiskey. Ponadto w programie zobaczymy, jak zakłady Coca-Coli świętują rocznicę powstania charakterystycznej butelki.

S02E11

Kawa i zupa z małży

23.11. 06:30, Nat Geo People, 30 minut

Kawa i zupa z małży

W dzisiejszym odcinku twórcy serii przedstawiają kulisy produkcji kulinarnych skarbów Nowej Anglii. Ekipa programu odwiedzi założoną w 1950 roku palarnię kawy, która zaopatruje Dunkin' Donuts.

Dostępne za 17 godzin
S02E12

Pyszny milion

29.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Pyszny milion

Wizyta w fabryce w Dakocie Południowej, w której codziennie z taśmy produkcyjnej zjeżdża milion małych serków. Dowiemy się też, kim jest mężczyzna z opakowań zupy z soczewicy Soupman.

Dostępne za 18 godzin
S02E13

Pomidory na Florydzie

29.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Pomidory na Florydzie

Widzowie zobaczą zakłady, w których wypiekane są bułki do kanapek. Przyjrzą się pracy na jednej z farm na Florydzie. Każdego dnia zbiera się tam prawie dwa tysiące ton zielonych pomidorów.

Dostępne za 18 godzin
S02E15

Filety z ryby i corn dogi

29.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Filety z ryby i corn dogi

Wizyta w Gloucester w Massachusetts, gdzie w jednej z najstarszych przetwórni Ameryki poznamy sekrety produkcji kwadratowych filetów rybnych.

Dostępne za 3 dni
S02E16

Paprykowe morze

2.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Paprykowe morze

W Karolinie Północnej zwiedzamy fabrykę, w której powstają piklowane papryczki pepperoni. Poznamy też sekrety wypieku słynnych nowojorskich bajgli.

Dostępne za 3 dni
S02E17

Guma do żucia, chrzan i babeczki

2.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Guma do żucia, chrzan i babeczki

Wizyta w fabryce gumy do żucia Big League Chew. Zobaczymy też, jak przebiega produkcja chrzanu w Baltimore i babeczek, które rozsławił incydent związany z bezpieczeństwem państwa.

Dostępne za 3 dni
S02E18

Pensylwańskie skarby

2.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Pensylwańskie skarby

Tym razem w programie odkryjemy tajemnice sosu jabłkowego, rocznie produkuje się milion słoików tego przysmaku. Przyjrzymy się też, jak w jednej z najstarszych rodzinnych firm powstają kremowe krówki.

Dostępne za 3 dni
S02E19

Pączki i bułeczki

2.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Pączki i bułeczki

W dzisiejszym odcinku twórcy serii odwiedzą olbrzymią piekarnię w Pensylwanii. Z linii produkcyjnej co sekundę zjeżdża tu 28 pączków, co daje imponującą liczbę 600 milionów ciastek rocznie.

Dostępne za 4 dni
S02E20

Ser i lody sernikowe

3.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Ser i lody sernikowe

Widzowie przekonają się, jak przygotowywany jest deser serwowany w najstarszej amerykańskiej sieci fast foodów - serniczek na patyku. Każdy z nich jest ręcznie zanurzany w czekoladzie.

Dostępne za 4 dni
S02E21

Pyszności z Wisconsin

3.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Pyszności z Wisconsin

Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".

Dostępne za 4 dni
S02E22

Papryczki i pralinki

3.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Papryczki i pralinki

W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo.

Dostępne za 4 dni
S02E23

Figa z masłem

3.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Figa z masłem

Wizyta w piekarni w Kalifornii, gdzie powstają 24-metrowe figowe bułki. Następnie kamery podglądają proces powstawania masła z ekologicznej śmietany.

Dostępne za 5 dni
S02E24

Śladem herbacianych liści

4.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Śladem herbacianych liści

Wizyta na plantacji herbaty. Następnie zajrzymy do fabryki w Los Angeles, gdzie produkowany jest gęsty sos hoisin. Ponieważ zajadają się nim chińscy astronauci, dwukrotnie trafił w kosmos.

Dostępne za 5 dni
S02E25

Oliwki, lody i ciasteczka

4.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Oliwki, lody i ciasteczka

W dzisiejszym odcinku odwiedzimy kalifornijski zakład, w którym poznamy sekret przemiany zielonych owoców w krojone czarne oliwki. Dowiemy się również, jak powstają zdrowe lody owocowe.

Dostępne za 5 dni
S02E26

Meksykańskie frytki, toffi i absynt

4.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Meksykańskie frytki, toffi i absynt

W odcinku widzowie zobaczą, jak ziemniaki zamieniają się w frytki i jak powstają czekoladowe toffi z migdałami. Następnie wizyta w kalifornijskiej destylarni, gdzie powstaje absynt.

Podobne audycje

77 TV / 27.11.2024, 20:00
Czarno na białym / 27.11.2024, 20:30

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia