Fabryki smaku

Fabryki smaku

S03E04 - Owocowa fala

5.12. 12:00
Nat Geo People
30 minut

Widzowie zobaczą, jak powstają popularne cukierki w kształcie miniaturowych owoców. Poznają tajniki masowej produkcji czipsów ziemniaczanych oraz prześledzą proces wytwarzania rosołu w puszkach.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
Dostępne za 1 dzień
S04E01

Ciasto niespodzianka

13.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Ciasto niespodzianka

Zobaczmy, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. W programie także o ciastkach na patyku i roladach z kremem.

S03E02

Słodkości dla potomności

5.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Słodkości dla potomności

Widzowie zobaczą, jak przebiega produkcja ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków. W wydaniu o bakławach, drażetkach Candy Buttons, serze feta i jedzeniu dla dzieci.

Dostępne za 1 dzień
S04E02

Złote sztabki

13.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Złote sztabki

Kamera podgląda, jak powstają nasze ulubione przysmaki. W odcinku o syropie klonowym i chipsach z polenty.

S03E03

Czas na herbatkę!

5.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Czas na herbatkę!

Dokumentaliści przedstawiają proces produkcji pasty tapenada, bardzo drogich lodów i lizaków Tutti Frutti.

Dostępne za 1 dzień
S04E03

Wstrząśnięte, niezmieszane

13.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Wstrząśnięte, niezmieszane

Dowiemy się, jak powstają gotowe zestawy do robienia smoothies, czekoladowe batoniki z solonymi migdałami oraz nietopiący się ser.

S03E04

Owocowa fala

5.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Owocowa fala

Widzowie zobaczą, jak powstają popularne cukierki w kształcie miniaturowych owoców. Poznają tajniki masowej produkcji czipsów ziemniaczanych oraz prześledzą proces wytwarzania rosołu w puszkach.

Dostępne za 4 dni
S04E04

Wirujące brokuły

16.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Wirujące brokuły

Przyjrzymy się produkcji lodów z kruchymi ciasteczkami, pianek prawoślazowych i surówki z brokułów.

S03E05

Pyszności albo psikus I

5.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Pyszności albo psikus I

Kulisy powstawania rozmaitych przysmaków. Twórcy pokażą, jak wygląda proces produkcji pewnego wafelka. Odwiedzą mały sklep, w którym powstają bajgle w stylu montrealskim. Widzowie dowiedzą się również, ile godzin zajmuje wykonanie jalebi.

Dostępne za 4 dni
S04E05

Cynamonowy raj

16.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Cynamonowy raj

Przyjrzyjmy się jak powstają nasze ulubione przysmaki, napoje gazowane oraz płatki śniadaniowe. Ponadto, dowiemy się jak powstał przepis na wegański majonez.

S03E06

Pyszności albo psikus II

6.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Pyszności albo psikus II

Kulisy powstawania rozmaitych przysmaków. Twórcy pokażą, jak wygląda proces produkcji ciasta i lodów. Pokażą, jak ile słoików fasoli "Extreme Beans" marynuje się codziennie i co znajduje się w paczce śnieżnych ciasteczek.

Dostępne za 4 dni
S04E06

Makaron na rauszu

16.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Makaron na rauszu

Zobaczymy w jaki sposób dwoje braci stworzyło organiczną wersję palucha serowego oraz w jaki sposób dodatek wódki pomaga wydobyć smak sosu pomidorowego z aromatem bekonu.

Dostępne za 4 dni
S04E07

Światła, kamera, popcorn

16.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Światła, kamera, popcorn

Poznamy tajniki produkcji tortilli, która najpierw trafia do pieca, a dopiero później smaży się w głębokim oleju. Dowiemy się również, jak wygląda produkcja popcornu przeznaczonego do podgrzewania w mikrofalówce.

Dostępne za 5 dni
S04E08

Tofu na nowo

17.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Tofu na nowo

Kulisy produkcji trójczekoladowego sernika i chrupiących frytek ze słodkich ziemniaków. Ponadto historia wypieku krakersów w kształcie różnych zwierzątek. Na koniec tofu w nowym wydaniu. Z dania bez wyrazu stanie się słodko-pikantnym rarytasem.

S02E09

Podwójny smak

5.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Podwójny smak

Tym razem autorzy serii odwiedzają producentów piwa korzennego, by prześledzić jego proces produkcyjny. Ponadto pokażą, jak powstaje tarta i lizaki wielosmakowe. Na zakończenie widzowie dowiedzą się, jak tworzony jest pewien czekoladowy przysmak.

S03E09

Pomarańcza z czekolady

6.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Pomarańcza z czekolady

Wizyta w miejscach, w których powstają produkty spożywcze. Twórcy serialu przedstawią proces produkcji tradycyjnych kanadyjskich cukierków i czekoladowych pomarańczy.

Dostępne za 5 dni
S04E09

Wymarzone naleśniki

17.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Wymarzone naleśniki

Wizyta w fabryce, która codziennie produkuje aż 70 milionów wyśmienitych czekoladek. W programie także kulisy powstawania crepini, które stanowią połączenie francuskich naleśników z blinami.

S02E10

Słodkie słówka

6.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Słodkie słówka

Tym razem widzowie przyjrzą się procesowi produkcyjnemu cukierków miętowych oraz słodkich serduszek oprószonych cukrem. Ponadto dowiemy się, jak powstaje owocowy sos chutney.

S03E10

Słona słodycz

9.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Słona słodycz

Widzowie przyjrzą się procesowi produkcji sałatki jajeczno-ziemniaczanej i czekolady z chipsami z ziemniaków.

Dostępne za 5 dni
S04E10

Gra w zielone

17.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Gra w zielone

Tym razem wszystko o produkcji pakowanych naleśników i chipsów warzywnych.

Dostępne za 5 dni
S04E11

Góra smakołyków

17.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Góra smakołyków

Proces przetwarzania składników w produkt spożywczy jest fascynujący. Tym razem widzowie przekonają się, jak powstają sosy do makaronu i ciastka z masłem orzechowym.

S02E11

Kolorowa słodycz

6.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Kolorowa słodycz

Tym razem dowiemy się, jakiemu procesowi zawdzięcza swój smak mrożona zielona herbata, ponadto przekonamy się, z czego wykonana jest guma Turkish Taffy. Na zakończenie autorzy programu pokażą, co dzieje się z serem mozzarella, zanim trafi na nasze stoły.

S03E11

Fantastyczne smaki

9.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Fantastyczne smaki

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstają kwaśne cukierki, bekonowe chipsy z czekoladą i kapusta kiszona.

Dostępne za 6 dni
S04E12

Wszystkie warstwy tajemnicy

18.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Wszystkie warstwy tajemnicy

Reporterzy odwiedzają nowoczesną fabrykę, w której produkuje się 1,5 miliarda czekoladowych trufli rocznie. Pokazują, jak powstają bezglutenowe muffiny. Zdradzają tajemnicę chrupek serowych.

S02E12

Zupa w trymiga!

7.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Zupa w trymiga!

Kolejna odsłona programu ukazującego kulisy powstawania popularnych produktów żywnościowych. W tym odcinku widzowie dowiedzą się, jakim procesom poddawane są pyszne nadziewane cukierki z czekoladą, sos barbecue oraz zupa instant z makaronem.

S03E12

Pikle kontra słodycze

9.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Pikle kontra słodycze

Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają pikle, tabletki musujące i słodkie kulki.

Dostępne za 6 dni
S04E13

Znikające ciastka

18.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Znikające ciastka

Widzowie zobaczą, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. Tym razem prześledzą proces powstawania słodkiej herbaty czai, kokosów i kakao.

S02E13

Gulasz dla jarosza

7.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Gulasz dla jarosza

Kolejne popularne produkty żywnościowe poddane są szczegółowej analizie. Tym razem wśród prezentowanych przekąsek znalazły się amerykańskie galaretki w cukrze, smakowite meksykańskie ciasteczka oraz gulasz wegetariański.

S03E13

Zakręcone smaki

9.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Zakręcone smaki

Widzowie przekonają się, jak przebiega proces produkcji wielkich lizaków, chińskiej zupy słodko-kwaśnej i czekoladowych jeżyków.

Dostępne za 6 dni
S04E14

Słodkie świnki

18.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Słodkie świnki

Co 12 godzin produkowane są blisko 82 tysiące litrów lodów z czekoladą oraz ciasteczkami. Zobaczymy jak to wygląda. W programie również o produkcji czekoladek Truffle Pig w kształcie świnek.

S02E14

Królewska kiełbaska

10.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Królewska kiełbaska

Tym razem autorzy serii prześledzą proces powstawania słodkich i kwaśnych lizaków Candy Tree, popularnych krokiecików z mięsem. Na koniec widzowie dowiedzą się, jak słodkie pianki o kształcie kurczaczków z firmy Peeps zyskują swoje bajeczne kolory.

S03E14

Malinowy raj

10.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Malinowy raj

Dokumentaliści przedstawiają proces produkcji ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków - malinowych galaretek oraz kulek z żurawiną i orzechami.

Dostępne za 6 dni
S04E15

Naindyczone tofu

18.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Naindyczone tofu

Indyk z tofu to wegetariańska propozycja na Święto Dziękczynienia. W programie też historia przyjaciół, którzy stworzyli zdrowe batony. Ponadto wizyta w fabryce produkującej znany napój dla dzieci.

S02E15

Góra fasolek

10.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Góra fasolek

Tym razem autorzy programu pokazują, jak powstają pierogi kornwalijskie, koreańskie pierożki. Ponadto widzowie dowiedzą się, jakim składnikom swój smak zawdzięczają słodkie fasolki Jelly Belly.

S03E15

Zakręcone frytki

10.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Zakręcone frytki

Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają zakręcone frytki, ciasto red velvet i karmelowa pianka żelowa.

S02E16

Śniadanie po szkocku

11.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Śniadanie po szkocku

Kolejny odcinek program ukazujący proces produkcji popularnych produktów żywnościowych. Widzowie dowiedzą się, jak powstaje fasolka po bretońsku, i odwiedzą linię produkcyjną słynnych cukierków Kerr.

S03E16

Jak rybka w maśle

10.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Jak rybka w maśle

Twórcy odcinka odwiedzają zakłady produkcyjne, w których powstają paluszki rybne, frytki ze słodkich ziemniaków i składnik ciasteczek.

S02E17

Indyjska przekąska

11.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Indyjska przekąska

Od poszczególnych składników do gotowego produktu - twórcy programu odkrywają kulisy powstawania popularnych przekąsek. Dowiemy się, jakim dodatkom swój smak zawdzięczają lukrowane ciasteczka.

S03E17

Burger idealny

10.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Burger idealny

Widzowie zobaczą zakład, w którym każdego dnia powstaje ponad trzy miliony hamburgerów. Dowiedzą się też, jak uzyskuje się charakterystyczny kształt cukrowych łakoci wyglądających jak wstążki.

S02E18

Jak się smaży bez patelni?

12.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak się smaży bez patelni?

Tym razem odkryjemy jak powstaje burrito, jakim składnikom swój wspaniały smak zawdzięcza smażony ryż z bekonem. Ponadto poznamy proces produkcyjny słodkich wisienek maraschino, które zdobią desery.

S03E18

Japońskie smaczki

11.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Japońskie smaczki

Widzowie zobaczą, jak w kanadyjskich fabrykach powstają: korzenne piwo, czekoladowe ciastka i sos sojowy Tamari.

Dostępne za 3 minuty
S02E19

Smak chleba

12.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Smak chleba

Kolejne etapy powstawania popularnych produktów żywnościowych. Tym razem twórcy rozłożą na czynniki pierwsze chleb żytni, a także powszechnie stosowany w Azji dresing imbirowo-marchwiowy.

S03E19

Co za kęs!

11.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Co za kęs!

Widzowie przyjrzą się, jak przebiega produkcja ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku o orzechowym nugacie, żelowych miśkach i jabłkowych czipsach.

Dostępne za 23 godziny
S02E20

Tęczowe słodkości

13.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Tęczowe słodkości

Tym razem twórcy programu pokazują kulisy powstawania kiełbaski bez mięsa, sosu do sushi wasabi. Ponadto dowiemy się, jakie etapy musi pokonać pyszny croissant i ryż preparowany zanim trafi do naszych rąk.

S03E20

Czekoladowe kamyki

11.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Czekoladowe kamyki

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstaje gazowany włoski napój Brio i smażona cebula.

Dostępne za 1 dzień
S02E21

Baza dla bezy

13.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Baza dla bezy

Tym razem widzowie poznają kolejne etapy produkcji batona owsianego i chlebowego placka. Na zakończenie zaś dowiedzą się, co dzieje się z plastrami ziemniaków, zanim trafią one do paczek jako karbowane chipsy.

S03E21

Podwójne uderzenie czekolady

11.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Podwójne uderzenie czekolady

Sos tabasco fermentuje w dębowych beczkach. Zdradzony też zostanie sekret włoskich lodów cytrynowych. Następnie wizyta w fabryce, w której odbywa się proces suszenia i pakowania orzeszków ziemnych.

Dostępne za 1 dzień
S02E22

Jak mus to hummus

14.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak mus to hummus

Kolejny odcinek programu ukazującego etapy produkcji popularnych produktów żywnościowych. Tym razem autorzy śledzą powstawanie słynnej napoleonki, kremowego hummusu oraz słodkiej krówki z solą.

Dostępne za 6 godzin
S03E22

Wycieczka do Dijon

12.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Wycieczka do Dijon

Kamery śledzą przebieg produkcji musztardy Dijon, kokosowych makaroników i wafli.

Dostępne za 2 dni
S02E23

Baba ghannoush - na już!

14.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Baba ghannoush - na już!

Propozycja dla dociekliwych. Widzowie poznają kulisy powstawania popularnych dań od poszczególnych składników do gotowego produktu. Tym razem autorzy program biorą na warsztat: dip z oberżyny, sos do sałaty, ciastka z czekoladą oraz ciasto jabłkowe.

Dostępne za 7 godzin
S03E23

Puszka pełna orzeźwienia

12.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Puszka pełna orzeźwienia

Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają beztłuszczowy grecki jogurt, deserowy krem i słodkie rolady.

Dostępne za 4 dni
S02E24

Szarlotka w płynie

17.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Szarlotka w płynie

Co dzieje się z wisienkami, zanim zostaną zatopione w czekoladzie, jakim procesom są poddawane jabłka, z których powstaje sok jabłkowy i w jaki sposób ser staje się częścią pysznego sernika? Na te i inne pytania odpowiedzą autorzy programu w tym odcinku.

Dostępne za 5 dni
S02E25

Domek Świętego Mikołaja

17.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Domek Świętego Mikołaja

Tym razem w programie kulisy procesu produkcji świątecznych przysmaków. Twórcy programu sprawdzą, jak powstaje keks, czekoladowy mikołaj, napój świąteczny oraz domki z piernika.

Dostępne za 5 dni
S02E26

Świąteczne menu

18.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Świąteczne menu

Kolejny odcinek poświęcony przysmakom, które trafiają na nasze stoły w czasie świąt. Tym razem autorzy programu przyjrzą się procesom produkcyjnym, jakie towarzyszom wyrobowi lasek cukrowych.

O audycji

Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.