Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E08 - Lody i śnieżki

6.12. 12:00
Nat Geo People
30 minut

Widzowie poznają szczegół pracy maszyn, które biorą udział w tworzeniu m.in. ciasta i lodów. Dowiedzą się też, ile słoików fasoli 'Extreme Beans' jest przyprawionych i marynowanych każdego dnia.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S01E07

Smakowita kruchość

6.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Smakowita kruchość

Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.

S01E08

Lody i śnieżki

6.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Lody i śnieżki

Widzowie poznają szczegół pracy maszyn, które biorą udział w tworzeniu m.in. ciasta i lodów. Dowiedzą się też, ile słoików fasoli 'Extreme Beans' jest przyprawionych i marynowanych każdego dnia.

S01E12

Fasolka, makaron i herbata

7.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Fasolka, makaron i herbata

Zaprezentowane zostaną zbiory, a następnie proces pakowania fasolki szparagowej. Ponadto kulisy produkcji makaronu farfalle. W fabryce używany jest bardzo nowoczesny sprzęt. Na koniec mrożona herbata nasycona kojącym ekstraktem.

S01E13

Mieszanka pyszności

7.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Mieszanka pyszności

Kulisy produkcji owocowego smoothie. Później wizyta w piekarni z Wisconsin, w której każdego dnia powstaje 400 tys. bułeczek cynamonowych. Na koniec widzowie poznają działanie fabryki lodów.

S01E14

Wiśnie i muffiny

7.12. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Wiśnie i muffiny

Na początek wizyta w fabryce draży. Później autorzy odwiedzą producenta gotowej mieszanki do wypieku muffinów. Na koniec zakład przetwarzający rocznie dziesięć milionów wiśni.

S01E15

Steki i ryż

7.12. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Steki i ryż

Wizyta w pewnej amerykańskiej firmie, która dostarcza steki pocztą. Widzowie poznają również producentów dania kuchni cajun. Produkt ten notuje wysokie wyniki sprzedaży od 1889 roku.

Dostępne za 2 dni
S01E16

Frytki i mrożona pizza

14.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Frytki i mrożona pizza

Kulisy produkcji frytek, które trafiają do sieci restauracji szybkiej obsługi, oraz mrożonej pizzy. Ponadto wizyta w fabryce słynącej z karmelowego popcornu z dodatkiem orzechów.

Dostępne za 2 dni
S01E17

Pieczeń drobiowa i musztarda

14.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Pieczeń drobiowa i musztarda

Sekrety produkcji najbardziej popularnej musztardy w Stanach Zjednoczonych. Widzowie dowiedzą się ponadto, jak piecze się indyka wypchanego kaczką, która z kolei ma nadzienie z kurczaka.

Dostępne za 2 dni
S01E18

Kosmiczne menu

14.12. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Kosmiczne menu

Autorzy serii zdradzą, jakie źródło białka preferują astronauci. Ponadto kulisy produkcji cukru w kostkach i historia pewnej słodkiej pomyłki.

Dostępne za 3 dni
S01E19

Słone, słodkie, pyszne

14.12. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Słone, słodkie, pyszne

Kulisy produkcji pysznych ciasteczek, które są później sprzedawane przez amerykańskie harcerki. Ponadto w programie kanapki lodowe o smaku waniliowo-czekoladowym i kieszonki z serem.

Dostępne za 22 godziny
S01E24

Fabryki smaku (Powrót do dawnych lat)

12.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Powrót do dawnych lat)

Kamery śledzą powstawanie produktów spożywczych. W odcinku ciekawostki o gołąbkach, prażonej kukurydzy z solą i cukrem, chipsach z łupinek ziemniaków.

Dostępne za 23 godziny
S01E25

Fabryki smaku (Śniadanie to podstawa)

12.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Śniadanie to podstawa)

Przebieg produkcji ulubionych artykułów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku informacje o płatkach Shreddies, torcie szwarcwaldzkim i greckim tzatziki.

Dostępne za 1 dzień
S01E26

Fabryki smaku (Królowa makaronów)

13.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Królowa makaronów)

Kulisy powstawania lasagne. Twórcy programu odwiedzają też zakład, w którym wytwarzane są brownie. Dowiemy się również, jaka przyprawa decyduje o smaku karmelizowanej cebuli z syropem klonowym.

Podobne audycje

Serwis informacyjny, Prognoza pogody / 11.12.2024, 09:30
Złoty interes / 11.12.2024, 08:45

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia