Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E15 - Steki i ryż

7.12. 13:30
Nat Geo People
30 minut

Wizyta w pewnej amerykańskiej firmie, która dostarcza steki pocztą. Widzowie poznają również producentów dania kuchni cajun. Produkt ten notuje wysokie wyniki sprzedaży od 1889 roku.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S02E07

Burgery, krakersy i mandarynki

28.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Burgery, krakersy i mandarynki

Odwiedzamy fabrykę w Ohio, w której góry mięsa zmieniają się w pół miliarda hamburgerów wołowych. Trafiają one do charakterystycznych minikanapek sprzedawanych w sieci restauracji White Castle.

S02E08

Parmezanowy kurczak

28.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Parmezanowy kurczak

Przyjrzyjmy się, jak powstają legendarne drażetki PEZ w charakterystycznych opakowaniach i jak przebiega produkcja chrupiących serowych minigofrów.

S02E09

Przekąska w przestworzach

28.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Przekąska w przestworzach

Spróbujemy, jak smakuje kempingowy przysmak. Zobaczymy też, jak produkowane są bułki do hamburgerów i czipsy z prażonej kukurydzy.

S02E10

Whisky i cola

28.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Whisky i cola

Autorzy programu odwiedzają destylarnię w Tennessee, w której powstaje słynna whiskey. Ponadto w programie zobaczymy, jak zakłady Coca-Coli świętują rocznicę powstania charakterystycznej butelki.

S02E11

Kawa i zupa z małży

29.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Kawa i zupa z małży

W dzisiejszym odcinku twórcy serii przedstawiają kulisy produkcji kulinarnych skarbów Nowej Anglii. Ekipa programu odwiedzi założoną w 1950 roku palarnię kawy, która zaopatruje Dunkin' Donuts.

S02E12

Pyszny milion

30.11. 06:00, Nat Geo People, 30 minut

Pyszny milion

Wizyta w fabryce w Dakocie Południowej, w której codziennie z taśmy produkcyjnej zjeżdża milion małych serków. Dowiemy się też, kim jest mężczyzna z opakowań zupy z soczewicy Soupman.

S02E13

Pomidory na Florydzie

30.11. 06:30, Nat Geo People, 30 minut

Pomidory na Florydzie

Widzowie zobaczą zakłady, w których wypiekane są bułki do kanapek. Przyjrzą się pracy na jednej z farm na Florydzie. Każdego dnia zbiera się tam prawie dwa tysiące ton zielonych pomidorów.

S02E15

Filety z ryby i corn dogi

29.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Filety z ryby i corn dogi

Wizyta w Gloucester w Massachusetts, gdzie w jednej z najstarszych przetwórni Ameryki poznamy sekrety produkcji kwadratowych filetów rybnych.

S02E16

Paprykowe morze

2.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Paprykowe morze

W Karolinie Północnej zwiedzamy fabrykę, w której powstają piklowane papryczki pepperoni. Poznamy też sekrety wypieku słynnych nowojorskich bajgli.

S02E17

Guma do żucia, chrzan i babeczki

2.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Guma do żucia, chrzan i babeczki

Wizyta w fabryce gumy do żucia Big League Chew. Zobaczymy też, jak przebiega produkcja chrzanu w Baltimore i babeczek, które rozsławił incydent związany z bezpieczeństwem państwa.

S02E18

Pensylwańskie skarby

2.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Pensylwańskie skarby

Tym razem w programie odkryjemy tajemnice sosu jabłkowego, rocznie produkuje się milion słoików tego przysmaku. Przyjrzymy się też, jak w jednej z najstarszych rodzinnych firm powstają kremowe krówki.

S02E19

Pączki i bułeczki

2.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Pączki i bułeczki

W dzisiejszym odcinku twórcy serii odwiedzą olbrzymią piekarnię w Pensylwanii. Z linii produkcyjnej co sekundę zjeżdża tu 28 pączków, co daje imponującą liczbę 600 milionów ciastek rocznie.

S02E20

Ser i lody sernikowe

3.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Ser i lody sernikowe

Widzowie przekonają się, jak przygotowywany jest deser serwowany w najstarszej amerykańskiej sieci fast foodów - serniczek na patyku. Każdy z nich jest ręcznie zanurzany w czekoladzie.

S02E21

Pyszności z Wisconsin

3.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Pyszności z Wisconsin

Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".

S02E22

Papryczki i pralinki

3.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Papryczki i pralinki

W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo.

S02E23

Figa z masłem

3.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Figa z masłem

Wizyta w piekarni w Kalifornii, gdzie powstają 24-metrowe figowe bułki. Następnie kamery podglądają proces powstawania masła z ekologicznej śmietany.

S02E24

Śladem herbacianych liści

4.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Śladem herbacianych liści

Wizyta na plantacji herbaty. Następnie zajrzymy do fabryki w Los Angeles, gdzie produkowany jest gęsty sos hoisin. Ponieważ zajadają się nim chińscy astronauci, dwukrotnie trafił w kosmos.

S02E25

Oliwki, lody i ciasteczka

4.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Oliwki, lody i ciasteczka

W dzisiejszym odcinku odwiedzimy kalifornijski zakład, w którym poznamy sekret przemiany zielonych owoców w krojone czarne oliwki. Dowiemy się również, jak powstają zdrowe lody owocowe.

S02E26

Meksykańskie frytki, toffi i absynt

4.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Meksykańskie frytki, toffi i absynt

W odcinku widzowie zobaczą, jak ziemniaki zamieniają się w frytki i jak powstają czekoladowe toffi z migdałami. Następnie wizyta w kalifornijskiej destylarni, gdzie powstaje absynt.

Podobne audycje

Fabryki smaku

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia