Fabryki smaku

Fabryki smaku

S03E15 - Zakręcone frytki

10.12. 11:30
Nat Geo People
30 minut

Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają zakręcone frytki, ciasto red velvet i karmelowa pianka żelowa.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S02E12

Zupa w trymiga!

7.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Zupa w trymiga!

Kolejna odsłona programu ukazującego kulisy powstawania popularnych produktów żywnościowych. W tym odcinku widzowie dowiedzą się, jakim procesom poddawane są pyszne nadziewane cukierki z czekoladą, sos barbecue oraz zupa instant z makaronem.

S02E13

Gulasz dla jarosza

7.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Gulasz dla jarosza

Kolejne popularne produkty żywnościowe poddane są szczegółowej analizie. Tym razem wśród prezentowanych przekąsek znalazły się amerykańskie galaretki w cukrze, smakowite meksykańskie ciasteczka oraz gulasz wegetariański.

S02E14

Królewska kiełbaska

10.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Królewska kiełbaska

Tym razem autorzy serii prześledzą proces powstawania słodkich i kwaśnych lizaków Candy Tree, popularnych krokiecików z mięsem. Na koniec widzowie dowiedzą się, jak słodkie pianki o kształcie kurczaczków z firmy Peeps zyskują swoje bajeczne kolory.

S02E15

Góra fasolek

10.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Góra fasolek

Tym razem autorzy programu pokazują, jak powstają pierogi kornwalijskie, koreańskie pierożki. Ponadto widzowie dowiedzą się, jakim składnikom swój smak zawdzięczają słodkie fasolki Jelly Belly.

S02E16

Śniadanie po szkocku

11.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Śniadanie po szkocku

Kolejny odcinek program ukazujący proces produkcji popularnych produktów żywnościowych. Widzowie dowiedzą się, jak powstaje fasolka po bretońsku, i odwiedzą linię produkcyjną słynnych cukierków Kerr.

S02E17

Indyjska przekąska

11.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Indyjska przekąska

Od poszczególnych składników do gotowego produktu - twórcy programu odkrywają kulisy powstawania popularnych przekąsek. Dowiemy się, jakim dodatkom swój smak zawdzięczają lukrowane ciasteczka.

S02E18

Jak się smaży bez patelni?

12.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak się smaży bez patelni?

Tym razem odkryjemy jak powstaje burrito, jakim składnikom swój wspaniały smak zawdzięcza smażony ryż z bekonem. Ponadto poznamy proces produkcyjny słodkich wisienek maraschino, które zdobią desery.

S02E19

Smak chleba

12.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Smak chleba

Kolejne etapy powstawania popularnych produktów żywnościowych. Tym razem twórcy rozłożą na czynniki pierwsze chleb żytni, a także powszechnie stosowany w Azji dresing imbirowo-marchwiowy.

S02E20

Tęczowe słodkości

13.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Tęczowe słodkości

Tym razem twórcy programu pokazują kulisy powstawania kiełbaski bez mięsa, sosu do sushi wasabi. Ponadto dowiemy się, jakie etapy musi pokonać pyszny croissant i ryż preparowany zanim trafi do naszych rąk.

S02E21

Baza dla bezy

13.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Baza dla bezy

Tym razem widzowie poznają kolejne etapy produkcji batona owsianego i chlebowego placka. Na zakończenie zaś dowiedzą się, co dzieje się z plastrami ziemniaków, zanim trafią one do paczek jako karbowane chipsy.

Dostępne za 8 godzin
S02E22

Jak mus to hummus

14.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak mus to hummus

Kolejny odcinek programu ukazującego etapy produkcji popularnych produktów żywnościowych. Tym razem autorzy śledzą powstawanie słynnej napoleonki, kremowego hummusu oraz słodkiej krówki z solą.

Dostępne za 9 godzin
S02E23

Baba ghannoush - na już!

14.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Baba ghannoush - na już!

Propozycja dla dociekliwych. Widzowie poznają kulisy powstawania popularnych dań od poszczególnych składników do gotowego produktu. Tym razem autorzy program biorą na warsztat: dip z oberżyny, sos do sałaty, ciastka z czekoladą oraz ciasto jabłkowe.

Dostępne za 3 dni
S02E24

Szarlotka w płynie

17.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Szarlotka w płynie

Co dzieje się z wisienkami, zanim zostaną zatopione w czekoladzie, jakim procesom są poddawane jabłka, z których powstaje sok jabłkowy i w jaki sposób ser staje się częścią pysznego sernika? Na te i inne pytania odpowiedzą autorzy programu w tym odcinku.

Dostępne za 3 dni
S02E25

Domek Świętego Mikołaja

17.12. 04:30, National Geographic, 30 minut

Domek Świętego Mikołaja

Tym razem w programie kulisy procesu produkcji świątecznych przysmaków. Twórcy programu sprawdzą, jak powstaje keks, czekoladowy mikołaj, napój świąteczny oraz domki z piernika.

Dostępne za 4 dni
S02E26

Świąteczne menu

18.12. 04:00, National Geographic, 30 minut

Świąteczne menu

Kolejny odcinek poświęcony przysmakom, które trafiają na nasze stoły w czasie świąt. Tym razem autorzy programu przyjrzą się procesom produkcyjnym, jakie towarzyszom wyrobowi lasek cukrowych.

Podobne audycje

Fabryki smaku: USA
Prosto z fabryki
Wojenne fabryki

O audycji

Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.