Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E16 - Frytki i mrożona pizza

14.12. 12:00
Nat Geo People
30 minut

Kulisy produkcji frytek, które trafiają do sieci restauracji szybkiej obsługi, oraz mrożonej pizzy. Ponadto wizyta w fabryce słynącej z karmelowego popcornu z dodatkiem orzechów.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S01E12

Fasolka, makaron i herbata

7.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Fasolka, makaron i herbata

Zaprezentowane zostaną zbiory, a następnie proces pakowania fasolki szparagowej. Ponadto kulisy produkcji makaronu farfalle. W fabryce używany jest bardzo nowoczesny sprzęt. Na koniec mrożona herbata nasycona kojącym ekstraktem.

S01E13

Mieszanka pyszności

7.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Mieszanka pyszności

Kulisy produkcji owocowego smoothie. Później wizyta w piekarni z Wisconsin, w której każdego dnia powstaje 400 tys. bułeczek cynamonowych. Na koniec widzowie poznają działanie fabryki lodów.

S01E14

Wiśnie i muffiny

7.12. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Wiśnie i muffiny

Na początek wizyta w fabryce draży. Później autorzy odwiedzą producenta gotowej mieszanki do wypieku muffinów. Na koniec zakład przetwarzający rocznie dziesięć milionów wiśni.

S01E15

Steki i ryż

7.12. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Steki i ryż

Wizyta w pewnej amerykańskiej firmie, która dostarcza steki pocztą. Widzowie poznają również producentów dania kuchni cajun. Produkt ten notuje wysokie wyniki sprzedaży od 1889 roku.

Dostępne za 13 godzin
S01E16

Frytki i mrożona pizza

14.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Frytki i mrożona pizza

Kulisy produkcji frytek, które trafiają do sieci restauracji szybkiej obsługi, oraz mrożonej pizzy. Ponadto wizyta w fabryce słynącej z karmelowego popcornu z dodatkiem orzechów.

Dostępne za 13 godzin
S01E17

Pieczeń drobiowa i musztarda

14.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Pieczeń drobiowa i musztarda

Sekrety produkcji najbardziej popularnej musztardy w Stanach Zjednoczonych. Widzowie dowiedzą się ponadto, jak piecze się indyka wypchanego kaczką, która z kolei ma nadzienie z kurczaka.

Dostępne za 14 godzin
S01E18

Kosmiczne menu

14.12. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Kosmiczne menu

Autorzy serii zdradzą, jakie źródło białka preferują astronauci. Ponadto kulisy produkcji cukru w kostkach i historia pewnej słodkiej pomyłki.

Dostępne za 14 godzin
S01E19

Słone, słodkie, pyszne

14.12. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Słone, słodkie, pyszne

Kulisy produkcji pysznych ciasteczek, które są później sprzedawane przez amerykańskie harcerki. Ponadto w programie kanapki lodowe o smaku waniliowo-czekoladowym i kieszonki z serem.

Dostępne za 6 dni
S01E21

Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)

20.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)

Pewna firma z Arkansas od 1933 r. doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Z fabryki w Kalifornii każdego dnia wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem.

Dostępne za 6 dni
S01E22

Fabryki smaku (Skuś się na miso)

20.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Skuś się na miso)

W programie o zupie miso i migdałach jordańskich.

Dostępne za 6 dni
S01E23

Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)

20.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)

Wszystko o przekąsce Bombay Mix i zupie grzybowej.

S01E24

Fabryki smaku (Powrót do dawnych lat)

12.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Powrót do dawnych lat)

Kamery śledzą powstawanie produktów spożywczych. W odcinku ciekawostki o gołąbkach, prażonej kukurydzy z solą i cukrem, chipsach z łupinek ziemniaków.

S01E25

Fabryki smaku (Śniadanie to podstawa)

12.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Śniadanie to podstawa)

Przebieg produkcji ulubionych artykułów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku informacje o płatkach Shreddies, torcie szwarcwaldzkim i greckim tzatziki.

S01E26

Fabryki smaku (Królowa makaronów)

13.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Królowa makaronów)

Kulisy powstawania lasagne. Twórcy programu odwiedzają też zakład, w którym wytwarzane są brownie. Dowiemy się również, jaka przyprawa decyduje o smaku karmelizowanej cebuli z syropem klonowym.

Podobne audycje

Fabryki smaku
Wojenne fabryki
Prosto z fabryki

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia