Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E05 - Kruche pyszności

24.12. 12:30
Nat Geo People
30 minut

Wizyta w miejscu, gdzie co minutę wypieka się 44 000 kulek z pysznym płynnym serem. Widzowie zobaczą też włoskie przysmaki, których powstaje 100 tysięcy dziennie. Przyjrzą się też sosowi barbecue.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S02E01

Kanapki i wino

21.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Kanapki i wino

Przyjrzyjmy się, jak przebiega produkcja pół miliona muffinów z jajkiem, na czym polega praca zawodowego oczyszczacza ostryg i jak powstaje najsłynniejsze w USA koszerne wino.

S02E02

Kalifornijskie tamale

21.12. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Kalifornijskie tamale

Poznajmy niezwykłą historię imperium sosu chili i tajemnice cudownego soku z granatów POM Wonderful. Przyjrzyjmy się też, jak powstają popularne meksykańskie tamale z wieprzowiną.

S02E03

Cytryny i kosmiczne jedzenie

21.12. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Cytryny i kosmiczne jedzenie

Wizyta w głównej siedzibie firmy Sunkist produkującej słynne napoje bezalkoholowe. Zobaczymy też, jak powstaje jedzenie dla astronautów i poznamy smak ciasta z pekanami z Teksasu.

Dostępne za 4 dni
S02E04

Bekonowe napoje

28.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Bekonowe napoje

Tym razem twórcy programu podróżują w poszukiwaniu idealnego bekonowego smaku. Odwiedzają Teksas, gdzie przyglądają się, jak boczek wieprzowy jest solony, wędzony i krojony na perfekcyjne kawałki.

Dostępne za 4 dni
S02E05

Lody i ciastka

28.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Lody i ciastka

Przyjrzyjmy się, jak armia pracowników sprzedaje lody Cold Stone i jak pięciu braci z Wietnamu radzi sobie z francuskimi wypiekami. A w Seattle zamówimy ciastka z krabem.

Dostępne za 4 dni
S02E06

Teksańskie specjały

28.12. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Teksańskie specjały

Przyjrzymy się, jak przebiega produkcja przysmaków z Teksasu, takich jak legendarne cukierki Chick-O-Stick i napój energetyczny, który potrafi zwalić człowieka z nóg.

Dostępne za 4 dni
S02E07

Burgery, krakersy i mandarynki

28.12. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Burgery, krakersy i mandarynki

Odwiedzamy fabrykę w Ohio, w której góry mięsa zmieniają się w pół miliarda hamburgerów wołowych. Trafiają one do charakterystycznych minikanapek sprzedawanych w sieci restauracji White Castle.

S02E19

Pączki i bułeczki

21.12. 06:00, Nat Geo People, 29 minut

Pączki i bułeczki

W dzisiejszym odcinku twórcy serii odwiedzą olbrzymią piekarnię w Pensylwanii. Z linii produkcyjnej co sekundę zjeżdża tu 28 pączków, co daje imponującą liczbę 600 milionów ciastek rocznie.

S02E20

Ser i lody sernikowe

21.12. 06:29, Nat Geo People, 31 minut

Ser i lody sernikowe

Widzowie przekonają się, jak przygotowywany jest deser serwowany w najstarszej amerykańskiej sieci fast foodów - serniczek na patyku. Każdy z nich jest ręcznie zanurzany w czekoladzie.

Dostępne za 4 dni
S02E21

Pyszności z Wisconsin

28.12. 06:00, Nat Geo People, 30 minut

Pyszności z Wisconsin

Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".

Dostępne za 4 dni
S02E22

Papryczki i pralinki

28.12. 06:30, Nat Geo People, 30 minut

Papryczki i pralinki

W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo.

Podobne audycje

Brytyjskie fabryki 2

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia