Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S02E24 - Śladem herbacianych liści

4.1. 06:30
Nat Geo People
30 minut

Wizyta na plantacji herbaty. Następnie zajrzymy do fabryki w Los Angeles, gdzie produkowany jest gęsty sos hoisin. Ponieważ zajadają się nim chińscy astronauci, dwukrotnie trafił w kosmos.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S02E04

Bekonowe napoje

28.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Bekonowe napoje

Tym razem twórcy programu podróżują w poszukiwaniu idealnego bekonowego smaku. Odwiedzają Teksas, gdzie przyglądają się, jak boczek wieprzowy jest solony, wędzony i krojony na perfekcyjne kawałki.

S02E05

Lody i ciastka

28.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Lody i ciastka

Przyjrzyjmy się, jak armia pracowników sprzedaje lody Cold Stone i jak pięciu braci z Wietnamu radzi sobie z francuskimi wypiekami. A w Seattle zamówimy ciastka z krabem.

S02E06

Teksańskie specjały

28.12. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Teksańskie specjały

Przyjrzymy się, jak przebiega produkcja przysmaków z Teksasu, takich jak legendarne cukierki Chick-O-Stick i napój energetyczny, który potrafi zwalić człowieka z nóg.

S02E07

Burgery, krakersy i mandarynki

28.12. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Burgery, krakersy i mandarynki

Odwiedzamy fabrykę w Ohio, w której góry mięsa zmieniają się w pół miliarda hamburgerów wołowych. Trafiają one do charakterystycznych minikanapek sprzedawanych w sieci restauracji White Castle.

Dostępne za 5 dni
S02E08

Parmezanowy kurczak

4.1. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Parmezanowy kurczak

Przyjrzyjmy się, jak powstają legendarne drażetki PEZ w charakterystycznych opakowaniach i jak przebiega produkcja chrupiących serowych minigofrów.

Dostępne za 5 dni
S02E09

Przekąska w przestworzach

4.1. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Przekąska w przestworzach

Spróbujemy, jak smakuje kempingowy przysmak. Zobaczymy też, jak produkowane są bułki do hamburgerów i czipsy z prażonej kukurydzy.

Dostępne za 5 dni
S02E10

Whisky i cola

4.1. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Whisky i cola

Autorzy programu odwiedzają destylarnię w Tennessee, w której powstaje słynna whiskey. Ponadto w programie zobaczymy, jak zakłady Coca-Coli świętują rocznicę powstania charakterystycznej butelki.

Dostępne za 5 dni
S02E11

Kawa i zupa z małży

4.1. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Kawa i zupa z małży

W dzisiejszym odcinku twórcy serii przedstawiają kulisy produkcji kulinarnych skarbów Nowej Anglii. Ekipa programu odwiedzi założoną w 1950 roku palarnię kawy, która zaopatruje Dunkin' Donuts.

S02E21

Pyszności z Wisconsin

28.12. 06:00, Nat Geo People, 30 minut

Pyszności z Wisconsin

Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".

S02E22

Papryczki i pralinki

28.12. 06:30, Nat Geo People, 30 minut

Papryczki i pralinki

W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo.

Dostępne za 5 dni
S02E23

Figa z masłem

4.1. 06:00, Nat Geo People, 30 minut

Figa z masłem

Wizyta w piekarni w Kalifornii, gdzie powstają 24-metrowe figowe bułki. Następnie kamery podglądają proces powstawania masła z ekologicznej śmietany.

Dostępne za 5 dni
S02E24

Śladem herbacianych liści

4.1. 06:30, Nat Geo People, 30 minut

Śladem herbacianych liści

Wizyta na plantacji herbaty. Następnie zajrzymy do fabryki w Los Angeles, gdzie produkowany jest gęsty sos hoisin. Ponieważ zajadają się nim chińscy astronauci, dwukrotnie trafił w kosmos.

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia