Fabryki smaku

Fabryki smaku

S01E06 - Złoto w płynie

2.10. 04:00
National Geographic
30 minut

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcyjny prażonej kukurydzy z masłem toffi almond roca i jak powstaje słynny syrop klonowy.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S01E04

Tęczowe słoneczniki

1.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Tęczowe słoneczniki

Kamery śledzą, jak na półki sklepowe trafiają następujące produkty: pyszne tęczowe cukierki, ocet ryżowy i wyśmienite karmelki.

S01E05

Makaronowy zawrót głowy

1.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Makaronowy zawrót głowy

Widzowie zobaczą, jak powstają pożywne cannelloni, makaron ryżowy, a także jak piękne pomarańczowe dynie piżmowe zamieniają się w puree.

S01E06

Złoto w płynie

2.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Złoto w płynie

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcyjny prażonej kukurydzy z masłem toffi almond roca i jak powstaje słynny syrop klonowy.

S01E07

Wegańskie słodkości

2.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Wegańskie słodkości

Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole.

S01E08

Odyseja smaku

3.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Odyseja smaku

Wizyta w fabryce, gdzie ziarna kakaowca są łączone z imbirem, limonką i kokosem, by powstały trufle. Następnie zobaczymy maszynę wytwarzającą ponad 10 tysięcy ekologicznych kapsułek z kawą na godzinę.

S01E09

Dania z ikrą

3.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Dania z ikrą

Przyjrzyjmy się, jak jeden jesiotr jest w stanie wyprodukować miskę kawioru o wartości 12 000 dolarów. Dowiemy się też, jak powstają legendarne czekoladowe trufle z winem.

S01E10

Nieoczywiste połączenie

4.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Nieoczywiste połączenie

Tym razem dowiemy się, jak przebiega produkcja legendarnych przekąsek z serem i masłem orzechowym i jak podczas jednej zmiany w fabryce można wyprodukować 1,5 miliona pierogów z jagodami.

S01E11

Poczuj miętę do lukrecji

4.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Poczuj miętę do lukrecji

Widzowie zobaczą, w jaki sposób błąd przyczynił się do popularności miękkich cukierków "Australian style", a także jak powstają chipsy z bananów.

S01E12

Jak po maśle

5.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak po maśle

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji babeczek z masłem orzechowym, babki piaskowej oraz sosów do gotowania kurczaka.

S01E13

Płatki i czekoladki

5.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Płatki i czekoladki

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji słynnych, ekologicznych płatków śniadaniowych, pysznych malinowych słodyczy, a także chipsów o smaku bajgli.

Dostępne za 4 godziny
S01E14

Wiśnie z tradycjami

8.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Wiśnie z tradycjami

Receptura wiśniowych cukierków na kaszel nie zmieniła się od ponad wieku. Każdego dnia produkowanych jest prawie 5 mln drażetek. Twórcy odcinka poznają również sekret czekoladek z masłem orzechowym.

Dostępne za 4 godziny
S01E15

Alfabet na śniadanie

8.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Alfabet na śniadanie

Widzowie zobaczą, jak powstają legendarne płatki śniadaniowe, czarny makaron fettucine i gumowate brzoskwiniowe żelki.

Dostępne za 1 dzień
S01E16

Cynamonowe bułeczki

9.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Cynamonowe bułeczki

Tym razem widzowie zobaczą, jak powstają mrożone serniki truskawkowe, karmelki z solą morską i batoniki bez alergenów.

Dostępne za 1 dzień
S01E17

Słodko-gorzki

9.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Słodko-gorzki

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji kukurydzianych batoników z czekoladą, sushi i słynnych owocowych żelków Goodies.

Dostępne za 6 dni
S01E18

Gotowi na galaretkę

14.10. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Gotowi na galaretkę

Widzowie przyjrzą się temu, jak powstają ulubione przysmaki. Tym razem prześledzą proces produkcji pierogów z Szanghaju i owocowych lodów.

Dostępne za 2 dni
S01E19

Kanapkowy koszmar

10.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Kanapkowy koszmar

Na jarmarku w Sacramento zawsze zjawiają się tłumy. Szef kuchni chce zaproponować gościom klasyczną kanapkę. Bułki się przypalają, zamówione mięso nie dociera, a pomidory okazują się niedojrzałe.

Dostępne za 3 dni
S01E20

Wypieki na Dzień Matki

11.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Wypieki na Dzień Matki

W jednym z hoteli odbędzie się brunch z okazji Dnia Matki. O wypieki ma zadbać rodzinna piekarnia z Toronto. Gdy pracownicy kończą nocną zmianę, organizatorzy domagają się kolejnej partii bajgli.

Podobne audycje

Prosto z fabryki
Fabryki smaku (S1E8): Odyseja smaku

O audycji

Angielski, Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.