Fabryki smaku

Fabryki smaku

S02E17 - Indyjska przekąska

11.12. 04:30
National Geographic
30 minutes

Od poszczególnych składników do gotowego produktu - twórcy programu odkrywają kulisy powstawania popularnych przekąsek. Dowiemy się, jakim dodatkom swój smak zawdzięczają lukrowane ciasteczka.

More information
S04E01

Ciasto niespodzianka

13.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Ciasto niespodzianka

Zobaczmy, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. W programie także o ciastkach na patyku i roladach z kremem.

S04E02

Złote sztabki

13.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Złote sztabki

Kamera podgląda, jak powstają nasze ulubione przysmaki. W odcinku o syropie klonowym i chipsach z polenty.

S04E03

Wstrząśnięte, niezmieszane

13.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Wstrząśnięte, niezmieszane

Dowiemy się, jak powstają gotowe zestawy do robienia smoothies, czekoladowe batoniki z solonymi migdałami oraz nietopiący się ser.

Available in 2 days
S04E04

Wirujące brokuły

16.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Wirujące brokuły

Przyjrzymy się produkcji lodów z kruchymi ciasteczkami, pianek prawoślazowych i surówki z brokułów.

Available in 2 days
S04E05

Cynamonowy raj

16.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Cynamonowy raj

Przyjrzyjmy się jak powstają nasze ulubione przysmaki, napoje gazowane oraz płatki śniadaniowe. Ponadto, dowiemy się jak powstał przepis na wegański majonez.

Available in 2 days
S04E06

Makaron na rauszu

16.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Makaron na rauszu

Zobaczymy w jaki sposób dwoje braci stworzyło organiczną wersję palucha serowego oraz w jaki sposób dodatek wódki pomaga wydobyć smak sosu pomidorowego z aromatem bekonu.

Available in 2 days
S04E07

Światła, kamera, popcorn

16.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Światła, kamera, popcorn

Poznamy tajniki produkcji tortilli, która najpierw trafia do pieca, a dopiero później smaży się w głębokim oleju. Dowiemy się również, jak wygląda produkcja popcornu przeznaczonego do podgrzewania w mikrofalówce.

Available in 3 days
S04E08

Tofu na nowo

17.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Tofu na nowo

Kulisy produkcji trójczekoladowego sernika i chrupiących frytek ze słodkich ziemniaków. Ponadto historia wypieku krakersów w kształcie różnych zwierzątek. Na koniec tofu w nowym wydaniu. Z dania bez wyrazu stanie się słodko-pikantnym rarytasem.

Available in 3 days
S04E09

Wymarzone naleśniki

17.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Wymarzone naleśniki

Wizyta w fabryce, która codziennie produkuje aż 70 milionów wyśmienitych czekoladek. W programie także kulisy powstawania crepini, które stanowią połączenie francuskich naleśników z blinami.

Available in 3 days
S04E10

Gra w zielone

17.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Gra w zielone

Tym razem wszystko o produkcji pakowanych naleśników i chipsów warzywnych.

Available in 3 days
S04E11

Góra smakołyków

17.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Góra smakołyków

Proces przetwarzania składników w produkt spożywczy jest fascynujący. Tym razem widzowie przekonają się, jak powstają sosy do makaronu i ciastka z masłem orzechowym.

Available in 4 days
S04E12

Wszystkie warstwy tajemnicy

18.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Wszystkie warstwy tajemnicy

Reporterzy odwiedzają nowoczesną fabrykę, w której produkuje się 1,5 miliarda czekoladowych trufli rocznie. Pokazują, jak powstają bezglutenowe muffiny. Zdradzają tajemnicę chrupek serowych.

Available in 4 days
S04E13

Znikające ciastka

18.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Znikające ciastka

Widzowie zobaczą, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. Tym razem prześledzą proces powstawania słodkiej herbaty czai, kokosów i kakao.

Available in 4 days
S04E14

Słodkie świnki

18.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Słodkie świnki

Co 12 godzin produkowane są blisko 82 tysiące litrów lodów z czekoladą oraz ciasteczkami. Zobaczymy jak to wygląda. W programie również o produkcji czekoladek Truffle Pig w kształcie świnek.

Available in 4 days
S04E15

Naindyczone tofu

18.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Naindyczone tofu

Indyk z tofu to wegetariańska propozycja na Święto Dziękczynienia. W programie też historia przyjaciół, którzy stworzyli zdrowe batony. Ponadto wizyta w fabryce produkującej znany napój dla dzieci.

Available in 5 days
S04E16

Śniadaniowa uczta

19.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Śniadaniowa uczta

Widzowie prześledzą proces powstawania różnych produktów spożywczy takich jak chrupiące batony i ciasto Red Velvet.

Available in 5 days
S04E17

Impreza z pieprzykiem

19.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Impreza z pieprzykiem

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstają ostra kawa z Montrealu i prażone orzechy.

Available in 5 days
S04E19

Argentyńska miłość

19.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Argentyńska miłość

Widzowie przyjrzą się procesowi produkcji pikantnego sosu argentyńskiego i błyskawicznego pad thai.

Available in 6 days
S04E20

Skok w sok

20.12. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Skok w sok

Wizyta w miejscach, w których powstają ulubione przysmaki. W odcinku wszystko o pizzy "zrób to sam" i świeżym soku pomarańczowym.

Similar shows

Fabryki smaku: USA
Prosto z fabryki
Wojenne fabryki

About show

English, Polish

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.