Fabryki smaku

Fabryki smaku

S02E22 - Jak mus to hummus

1.1. 04:00
National Geographic
30 minut

Kolejny odcinek programu ukazującego etapy produkcji popularnych produktów żywnościowych. Tym razem autorzy śledzą powstawanie słynnej napoleonki, kremowego hummusu oraz słodkiej krówki z solą.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
Dostępne za 3 dni
S02E04

Słodkie wafelki

31.12. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Słodkie wafelki

Autorzy program odkrywają kulisy produkcji popularnych produktów żywnościowych. Tym razem widzowie dowiedzą się, jakie składniki tworzą indyjski deser serowy, jak powstaje wafelek do lodów oraz chrupiące doritos o smaku sera.

Dostępne za 3 dni
S02E05

Plan "Naan"

31.12. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Plan "Naan"

Kolejna odsłona serii poświęconej popularnym produktom żywnościowym. Tym razem autorzy program przyglądają się kulisom powstawania czosnkowych chlebków naan i kanadyjskich ciastek klonowych.

Dostępne za 3 dni
S02E06

Musztarda po obiedzie

31.12. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Musztarda po obiedzie

W tym odcinku widzowie dowiedzą się, jak powstaje musztarda oraz czekolada z pysznym pomarańczowym nadzieniem. Ponadto przyjrzą się procesowi produkcyjnemu batoników fit. Osoby, które dbają o linię, przekonają się, co naprawdę wchodzi w ich skład.

Dostępne za 4 dni
S02E07

Czary-curry

1.1. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Czary-curry

Autorzy serii pokażą widzom kulisy produkcji aromatycznego sosu hinduskiego. Ponadto przyjrzą się powstawaniu czekoladowych jaj wielkanocnych, neonowych żelków oraz meksykańskiego taco.

Dostępne za 4 dni
S02E08

W pomidorowym sosie

1.1. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

W pomidorowym sosie

W tym odcinku dowiemy się jak klasyczne lizaki Tootsie Pops zyskują swoje słodkie nadzienie oraz jak powstają keczup i precle. Na zakończenie zaś kamera pokaże proces produkcyjny tradycyjnego włoskiego deseru - tiramisu.

Dostępne za 4 dni
S02E09

Podwójny smak

1.1. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Podwójny smak

Tym razem autorzy serii odwiedzają producentów piwa korzennego, by prześledzić jego proces produkcyjny. Ponadto pokażą, jak powstaje tarta i lizaki wielosmakowe. Na zakończenie widzowie dowiedzą się, jak tworzony jest pewien czekoladowy przysmak.

Dostępne za 4 dni
S02E10

Słodkie słówka

1.1. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Słodkie słówka

Tym razem widzowie przyjrzą się procesowi produkcyjnemu cukierków miętowych oraz słodkich serduszek oprószonych cukrem. Ponadto dowiemy się, jak powstaje owocowy sos chutney.

Dostępne za 5 dni
S02E11

Kolorowa słodycz

2.1. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Kolorowa słodycz

Tym razem dowiemy się, jakiemu procesowi zawdzięcza swój smak mrożona zielona herbata, ponadto przekonamy się, z czego wykonana jest guma Turkish Taffy. Na zakończenie autorzy programu pokażą, co dzieje się z serem mozzarella, zanim trafi na nasze stoły.

Dostępne za 5 dni
S02E12

Zupa w trymiga!

2.1. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Zupa w trymiga!

Kolejna odsłona programu ukazującego kulisy powstawania popularnych produktów żywnościowych. W tym odcinku widzowie dowiedzą się, jakim procesom poddawane są pyszne nadziewane cukierki z czekoladą, sos barbecue oraz zupa instant z makaronem.

Dostępne za 5 dni
S02E13

Gulasz dla jarosza

2.1. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Gulasz dla jarosza

Kolejne popularne produkty żywnościowe poddane są szczegółowej analizie. Tym razem wśród prezentowanych przekąsek znalazły się amerykańskie galaretki w cukrze, smakowite meksykańskie ciasteczka oraz gulasz wegetariański.

Dostępne za 6 dni
S02E14

Królewska kiełbaska

3.1. 04:30, National Geographic, 30 minut

Królewska kiełbaska

Tym razem autorzy serii prześledzą proces powstawania słodkich i kwaśnych lizaków Candy Tree, popularnych krokiecików z mięsem. Na koniec widzowie dowiedzą się, jak słodkie pianki o kształcie kurczaczków z firmy Peeps zyskują swoje bajeczne kolory.

Dostępne za 6 dni
S02E15

Góra fasolek

3.1. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Góra fasolek

Tym razem autorzy programu pokazują, jak powstają pierogi kornwalijskie, koreańskie pierożki. Ponadto widzowie dowiedzą się, jakim składnikom swój smak zawdzięczają słodkie fasolki Jelly Belly.

Dostępne za 6 dni
S02E16

Śniadanie po szkocku

3.1. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Śniadanie po szkocku

Kolejny odcinek program ukazujący proces produkcji popularnych produktów żywnościowych. Widzowie dowiedzą się, jak powstaje fasolka po bretońsku, i odwiedzą linię produkcyjną słynnych cukierków Kerr.

Dostępne za 6 dni
S02E17

Indyjska przekąska

3.1. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Indyjska przekąska

Od poszczególnych składników do gotowego produktu - twórcy programu odkrywają kulisy powstawania popularnych przekąsek. Dowiemy się, jakim dodatkom swój smak zawdzięczają lukrowane ciasteczka.

Dostępne za 6 dni
S02E18

Jak się smaży bez patelni?

3.1. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Jak się smaży bez patelni?

Tym razem odkryjemy jak powstaje burrito, jakim składnikom swój wspaniały smak zawdzięcza smażony ryż z bekonem. Ponadto poznamy proces produkcyjny słodkich wisienek maraschino, które zdobią desery.

Dostępne za 4 dni
S02E22

Jak mus to hummus

1.1. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak mus to hummus

Kolejny odcinek programu ukazującego etapy produkcji popularnych produktów żywnościowych. Tym razem autorzy śledzą powstawanie słynnej napoleonki, kremowego hummusu oraz słodkiej krówki z solą.

Dostępne za 4 dni
S02E23

Baba ghannoush - na już!

1.1. 04:30, National Geographic, 30 minut

Baba ghannoush - na już!

Propozycja dla dociekliwych. Widzowie poznają kulisy powstawania popularnych dań od poszczególnych składników do gotowego produktu. Tym razem autorzy program biorą na warsztat: dip z oberżyny, sos do sałaty, ciastka z czekoladą oraz ciasto jabłkowe.

O audycji

Angielski, Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.