Zabójcze potrawy
S01E02 - Wietnam
W Wietnamie prowadzący udaje się do restauracji serwującej dania z kobry. Próbuje puddingu z surowej wieprzowej krwi, a także gotowanej ropuchy. Przybliża wierzenia związane azjatycką kuchnią.
Dodatne informacijeEpizode
Season 1Laos
Laos
Prowadzący zgłębia główne założenie kuchni laotańskiej: wszystko, co zawiera białko i witaminy nadaje się do jedzenia. Próbuje skolopendry, robaków bambusowych i kokosowych, nietoperza i larw mrówek.
Wietnam
Wietnam
W Wietnamie prowadzący udaje się do restauracji serwującej dania z kobry. Próbuje puddingu z surowej wieprzowej krwi, a także gotowanej ropuchy. Przybliża wierzenia związane azjatycką kuchnią.
Kambodża
Kambodża
Kambodża słynie z gościnności. W latach 80. XX w. państwo nawiedził wielki głód. Jego mieszkańcy wyznają podobną do Laotańczyków zasadę, która mówi, że jeśli coś żyje i się rusza, można to zjeść.
O emisiji
Antropolog i podróżnik Jarek Nowak przybliża widzom egzotyczne obyczaje kulinarne, ucząc tolerancji dla różnorodności kulturowej świata. W Laosie bierze udział w uroczystym pochodzie mnichów, doświadczając w ten sposób jednego z najważniejszych rytuałów dla miejscowej społeczności.