Fabryki smaku

Fabryki smaku

S01E08 - Odyseja smaku

8.6. 06:30
Nat Geo People
30 minut

Wizyta w fabryce, gdzie ziarna kakaowca są łączone z imbirem, limonką i kokosem, by powstały trufle. Następnie zobaczymy maszynę wytwarzającą ponad 10 tysięcy ekologicznych kapsułek z kawą na godzinę.

Więcej informacji
S06E07

Święto Dziękczynienia

18.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Święto Dziękczynienia

Z okazji Święta Dziękczynienia twórcy programu odkrywają sekrety produkcji przysmaków związanych z tym wyjątkowym dniem. Odwiedzą fabrykę, w której przygotowuje się tradycyjne ciasteczka.

S06E08

Ale Meksyk!

18.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Ale Meksyk!

Tym razem widzowie zobaczą, jak z pomocą nowoczesnych technologi i meksykańskiej tradycji wyprodukować czternaście tysięcy tamali. Twórcy programu opowiedzą też o genialnie zaprojektowanej butelce.

S04E09

Wymarzone naleśniki

20.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Wymarzone naleśniki

Wizyta w fabryce, która codziennie produkuje aż 70 milionów wyśmienitych czekoladek. W programie także kulisy powstawania crepini, które stanowią połączenie francuskich naleśników z blinami.

S06E09

Wieczór filmowy

19.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Wieczór filmowy

Tym razem przekąski stworzone z myślą o wyprawie do kina. Na początek fabryka Nestlé w Toronto, gdzie od lat 40. powstają czekoladowe pastylki. Każdego dnia z taśmy schodzi tam 14 mln tych smakołyków.

S04E10

Gra w zielone

20.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Gra w zielone

Tym razem wszystko o produkcji pakowanych naleśników i chipsów warzywnych.

S06E10

Urodziny

19.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Urodziny

Ekipa filmowa odwiedzi miejsce, gdzie produkuje się lody o smaku tortu. Kamery zajrzą też do fabryki, w której każdego dnia powstaje dwieście osiemdziesiąt tysięcy jadalnych, waflowych miseczek.

S04E11

Góra smakołyków

20.7. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Góra smakołyków

Proces przetwarzania składników w produkt spożywczy jest fascynujący. Tym razem widzowie przekonają się, jak powstają sosy do makaronu i ciastka z masłem orzechowym.

S06E11

Walentynki

20.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Walentynki

Tym razem twórcy programu zapraszają na walentynkowe przysmaki dla zakochanych. Na początek ekipa uda się do Ontario, gdzie z winogron z odmiany riesling wytwarza się 20 tys. butelek wina musującego.

S04E12

Wszystkie warstwy tajemnicy

20.7. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Wszystkie warstwy tajemnicy

Reporterzy odwiedzają nowoczesną fabrykę, w której produkuje się 1,5 miliarda czekoladowych trufli rocznie. Pokazują, jak powstają bezglutenowe muffiny. Zdradzają tajemnicę chrupek serowych.

S06E12

Wielkanoc

20.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Wielkanoc

Sekrety produkcji wielkanocnych przysmaków. Na początek lizaki w kształcie marchewki oraz jajka niespodzianki z belgijskiej czekolady. Kamery odwiedzą też fabrykę produkującą kultowe słodycze.

Dostępne za 2 dni
S04E13

Znikające ciastka

27.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Znikające ciastka

Widzowie zobaczą, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. Tym razem prześledzą proces powstawania słodkiej herbaty czai, kokosów i kakao.

Dostępne za 2 dni
S04E14

Słodkie świnki

27.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Słodkie świnki

Co 12 godzin produkowane są blisko 82 tysiące litrów lodów z czekoladą oraz ciasteczkami. Zobaczymy jak to wygląda. W programie również o produkcji czekoladek Truffle Pig w kształcie świnek.

Dostępne za 2 dni
S04E15

Naindyczone tofu

27.7. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Naindyczone tofu

Indyk z tofu to wegetariańska propozycja na Święto Dziękczynienia. W programie też historia przyjaciół, którzy stworzyli zdrowe batony. Ponadto wizyta w fabryce produkującej znany napój dla dzieci.

Dostępne za 2 dni
S04E16

Śniadaniowa uczta

27.7. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Śniadaniowa uczta

Widzowie prześledzą proces powstawania różnych produktów spożywczy takich jak chrupiące batony i ciasto Red Velvet.

S01E19

Kanapkowy koszmar

20.7. 06:00, Nat Geo People, 30 minut

Kanapkowy koszmar

Na jarmarku w Sacramento zawsze zjawiają się tłumy. Szef kuchni chce zaproponować gościom klasyczną kanapkę. Bułki się przypalają, zamówione mięso nie dociera, a pomidory okazują się niedojrzałe.

S01E20

Wypieki na Dzień Matki

20.7. 06:30, Nat Geo People, 30 minut

Wypieki na Dzień Matki

W jednym z hoteli odbędzie się brunch z okazji Dnia Matki. O wypieki ma zadbać rodzinna piekarnia z Toronto. Gdy pracownicy kończą nocną zmianę, organizatorzy domagają się kolejnej partii bajgli.

Dostępne za 2 dni
S04E21

Mali smakosze

27.7. 06:00, Nat Geo People, 30 minut

Mali smakosze

Firma przygotowująca posiłki dla dzieci musi nie tylko przestrzegać rygorystycznych przepisów, a także trafić w gust maluchów. Jej pracownicy ratują sytuację, gdy zupa jest zbyt mocno doprawiona.

Dostępne za 2 dni
S04E22

Festiwal food trucków

27.7. 06:30, Nat Geo People, 30 minut

Festiwal food trucków

Specjaliści od tacos będą musieli nakarmić tysiąc gości festiwalu. Pierwsze niepowodzenia odbierają pewność siebie kucharzom. Z kolei cukiernicy z Toronto przyjmują zlecenie z klubu golfowego.

Podobne audycje

Fabryki smaku: USA
Wojenne fabryki
Brytyjskie fabryki 2

O audycji

Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.