Fabryki smaku

Fabryki smaku

S01E07 - Wegańskie słodkości

8.6. 06:00
Nat Geo People
30 minut

Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole.

Więcej informacji
S01E03

Słodki jak miód

12.6. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Słodki jak miód

Widzowie zobaczą, jak powstaje miód. Dowiedzą się także, jak przebiega proces wypieku chleba z pełnoziarnistej mąki pszenicznej i pysznych ciasteczek w kształcie szachownicy.

S01E04

Tęczowe słoneczniki

12.6. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Tęczowe słoneczniki

Kamery śledzą, jak na półki sklepowe trafiają następujące produkty: pyszne tęczowe cukierki, ocet ryżowy i wyśmienite karmelki.

S01E05

Makaronowy zawrót głowy

12.6. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Makaronowy zawrót głowy

Widzowie zobaczą, jak powstają pożywne cannelloni, makaron ryżowy, a także jak piękne pomarańczowe dynie piżmowe zamieniają się w puree.

S01E06

Złoto w płynie

12.6. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Złoto w płynie

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcyjny prażonej kukurydzy z masłem toffi almond roca i jak powstaje słynny syrop klonowy.

S01E07

Wegańskie słodkości

13.6. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Wegańskie słodkości

Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole.

S01E08

Odyseja smaku

13.6. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Odyseja smaku

Wizyta w fabryce, gdzie ziarna kakaowca są łączone z imbirem, limonką i kokosem, by powstały trufle. Następnie zobaczymy maszynę wytwarzającą ponad 10 tysięcy ekologicznych kapsułek z kawą na godzinę.

S01E09

Dania z ikrą

15.6. 06:00, Nat Geo People, 30 minut

Dania z ikrą

Przyjrzyjmy się, jak jeden jesiotr jest w stanie wyprodukować miskę kawioru o wartości 12 000 dolarów. Dowiemy się też, jak powstają legendarne czekoladowe trufle z winem.

S01E10

Nieoczywiste połączenie

15.6. 06:30, Nat Geo People, 30 minut

Nieoczywiste połączenie

Tym razem dowiemy się, jak przebiega produkcja legendarnych przekąsek z serem i masłem orzechowym i jak podczas jednej zmiany w fabryce można wyprodukować 1,5 miliona pierogów z jagodami.

S01E11

Poczuj miętę do lukrecji

14.6. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Poczuj miętę do lukrecji

Widzowie zobaczą, w jaki sposób błąd przyczynił się do popularności miękkich cukierków "Australian style", a także jak powstają chipsy z bananów.

S01E12

Jak po maśle

14.6. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Jak po maśle

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji babeczek z masłem orzechowym, babki piaskowej oraz sosów do gotowania kurczaka.

S01E13

Płatki i czekoladki

14.6. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Płatki i czekoladki

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji słynnych, ekologicznych płatków śniadaniowych, pysznych malinowych słodyczy, a także chipsów o smaku bajgli.

S01E14

Wiśnie z tradycjami

14.6. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Wiśnie z tradycjami

Receptura wiśniowych cukierków na kaszel nie zmieniła się od ponad wieku. Każdego dnia produkowanych jest prawie 5 mln drażetek. Twórcy odcinka poznają również sekret czekoladek z masłem orzechowym.

S01E15

Alfabet na śniadanie

17.6. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Alfabet na śniadanie

Widzowie zobaczą, jak powstają legendarne płatki śniadaniowe, czarny makaron fettucine i gumowate brzoskwiniowe żelki.

S01E16

Cynamonowe bułeczki

17.6. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Cynamonowe bułeczki

Tym razem widzowie zobaczą, jak powstają mrożone serniki truskawkowe, karmelki z solą morską i batoniki bez alergenów.

S01E17

Słodko-gorzki

17.6. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Słodko-gorzki

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji kukurydzianych batoników z czekoladą, sushi i słynnych owocowych żelków Goodies.

Dostępne za 14 godzin
S01E18

Gotowi na galaretkę

19.6. 04:30, National Geographic, 30 minut

Gotowi na galaretkę

Widzowie przyjrzą się temu, jak powstają ulubione przysmaki. Tym razem prześledzą proces produkcji pierogów z Szanghaju i owocowych lodów.

S01E19

Kanapkowy koszmar

18.6. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Kanapkowy koszmar

Na jarmarku w Sacramento zawsze zjawiają się tłumy. Szef kuchni chce zaproponować gościom klasyczną kanapkę. Bułki się przypalają, zamówione mięso nie dociera, a pomidory okazują się niedojrzałe.

S01E20

Wypieki na Dzień Matki

18.6. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Wypieki na Dzień Matki

W jednym z hoteli odbędzie się brunch z okazji Dnia Matki. O wypieki ma zadbać rodzinna piekarnia z Toronto. Gdy pracownicy kończą nocną zmianę, organizatorzy domagają się kolejnej partii bajgli.

Dostępne za 2 dni
S01E21

Orzech do zgryzienia

21.6. 04:00, National Geographic, 30 minut

Orzech do zgryzienia

Pewna firma z Arkansas od 1933 r. doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Z fabryki w Kalifornii każdego dnia wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem.

Dostępne za 2 dni
S01E22

Skuś się na miso

21.6. 04:30, National Geographic, 30 minut

Skuś się na miso

W programie o zupie miso i migdałach jordańskich.

Dostępne za 3 dni
S01E23

Marynaty i inne sztuczki

22.6. 04:00, National Geographic, 30 minut

Marynaty i inne sztuczki

Wszystko o przekąsce Bombay Mix i zupie grzybowej.

Dostępne za 3 dni
S01E24

Pomidorowa pasja

22.6. 04:30, National Geographic, 30 minut

Pomidorowa pasja

Tajemnice produkcji sosu pomidorowego i jogurtu w tubkach.

Dostępne za 6 dni
S01E25

Szarlotki i babeczki

25.6. 04:00, National Geographic, 30 minut

Szarlotki i babeczki

Szczegóły dotyczące ulubionych przysmaków. W odcinku wszystko o sałatce Cezar i smażonym ryżu.

Dostępne za 6 dni
S01E26

Pikantna przyjemność

25.6. 04:30, National Geographic, 30 minut

Pikantna przyjemność

Zobaczymy, jak powstaje pikantny sos, istniejący od 100 lat. Odwiedzimy fabrykę, w której produkowanych jest 7 milionów opakowań płatków zbożowych rocznie. Wynaleziono je w 1890 roku.

Podobne audycje

Serwis informacyjny, Prognoza pogody / 18.06.2024, 09:30

O audycji

Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.