Fabryki smaku

Fabryki smaku

S03E25 - Śniadanie to podstawa

29.6. 13:00
Nat Geo People
30 minut

Przebieg produkcji ulubionych artykułów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku informacje o płatkach Shreddies, torcie szwarcwaldzkim i greckim tzatziki.

Więcej informacji
S06E01

Smaczna zabawa

13.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Smaczna zabawa

W tym odcinku twórcy programu zaserwują menu doskonałe na imprezę w plenerze. Na początku odkryją przepis na pizzę i skrzydełka z dodatkiem czekolady. Spróbują też wyjątkowego sosu chilli.

S06E02

Halloween

13.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Halloween

W halloweenowym odcinku filmowcy odwiedzą nawiedzoną fabrykę w Chicago i zakłady produkcyjne firmy Melville Candy, gdzie każdego dnia powstaje 40 tys. lizaków. Pokażą niezwykłe wyroby pewnych sióstr.

Dostępne za 2 dni
S06E03

Zgrillowani

16.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Zgrillowani

Czas rozpalić grill i rozpocząć nowy odcinek programu. A w nim m.in. sosy firmy Cattle BoyZ, łączące smaki słodki i pikantny. Jedna partia tego produktu wystarczy na wypełnienie aż 4 tys. butelek.

Dostępne za 2 dni
S06E04

Kanadyjskie rarytasy

16.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Kanadyjskie rarytasy

Tarty maślane od wieków należą do ulubionych deserów Kanadyjczyków. Pewna firma z Kolumbii Brytyjskiej produkuje bezglutenową odmianę przysmaku. Furorę robią też lody firmy Belly Ice Cream Company.

S04E04

Wirujące brokuły

8.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Wirujące brokuły

Przyjrzymy się produkcji lodów z kruchymi ciasteczkami, pianek prawoślazowych i surówki z brokułów.

Dostępne za 3 dni
S06E05

Miłość

17.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Miłość

Tym razem twórcy programu opowiadają o afrodyzjakach. Należą do nich marynowane szparagi oraz słodycze, które wytwarza francuska firma o wiekowej tradycji - dostarczała je samemu Ludwikowi XIV.

S04E05

Cynamonowy raj

13.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Cynamonowy raj

Przyjrzyjmy się jak powstają nasze ulubione przysmaki, napoje gazowane oraz płatki śniadaniowe. Ponadto, dowiemy się jak powstał przepis na wegański majonez.

Dostępne za 3 dni
S06E06

Przysmaki Pani Zimy

17.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Przysmaki Pani Zimy

Na początek twórcy programu opowiedzą o bożonarodzeniowych babkach, które w trakcie pieczenia wyrastają tak wysoko, że ich producenci wieszają je do góry nogami, by nie utraciły swojego kształtu.

S04E06

Makaron na rauszu

13.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Makaron na rauszu

Zobaczymy w jaki sposób dwoje braci stworzyło organiczną wersję palucha serowego oraz w jaki sposób dodatek wódki pomaga wydobyć smak sosu pomidorowego z aromatem bekonu.

S04E07

Światła, kamera, popcorn

13.7. 13:00, Nat Geo People, 30 minut

Światła, kamera, popcorn

Poznamy tajniki produkcji tortilli, która najpierw trafia do pieca, a dopiero później smaży się w głębokim oleju. Dowiemy się również, jak wygląda produkcja popcornu przeznaczonego do podgrzewania w mikrofalówce.

Dostępne za 4 dni
S06E07

Święto Dziękczynienia

18.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Święto Dziękczynienia

Z okazji Święta Dziękczynienia twórcy programu odkrywają sekrety produkcji przysmaków związanych z tym wyjątkowym dniem. Odwiedzą fabrykę, w której przygotowuje się tradycyjne ciasteczka.

S04E08

Tofu na nowo

13.7. 13:30, Nat Geo People, 30 minut

Tofu na nowo

Kulisy produkcji trójczekoladowego sernika i chrupiących frytek ze słodkich ziemniaków. Ponadto historia wypieku krakersów w kształcie różnych zwierzątek. Na koniec tofu w nowym wydaniu. Z dania bez wyrazu stanie się słodko-pikantnym rarytasem.

Dostępne za 4 dni
S06E08

Ale Meksyk!

18.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Ale Meksyk!

Tym razem widzowie zobaczą, jak z pomocą nowoczesnych technologi i meksykańskiej tradycji wyprodukować czternaście tysięcy tamali. Twórcy programu opowiedzą też o genialnie zaprojektowanej butelce.

S04E09

Wymarzone naleśniki

9.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Wymarzone naleśniki

Wizyta w fabryce, która codziennie produkuje aż 70 milionów wyśmienitych czekoladek. W programie także kulisy powstawania crepini, które stanowią połączenie francuskich naleśników z blinami.

Dostępne za 5 dni
S06E09

Wieczór filmowy

19.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Wieczór filmowy

Tym razem przekąski stworzone z myślą o wyprawie do kina. Na początek fabryka Nestlé w Toronto, gdzie od lat 40. powstają czekoladowe pastylki. Każdego dnia z taśmy schodzi tam 14 mln tych smakołyków.

S04E10

Gra w zielone

9.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Gra w zielone

Tym razem wszystko o produkcji pakowanych naleśników i chipsów warzywnych.

Dostępne za 5 dni
S06E10

Urodziny

19.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Urodziny

Ekipa filmowa odwiedzi miejsce, gdzie produkuje się lody o smaku tortu. Kamery zajrzą też do fabryki, w której każdego dnia powstaje dwieście osiemdziesiąt tysięcy jadalnych, waflowych miseczek.

S04E11

Góra smakołyków

9.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Góra smakołyków

Proces przetwarzania składników w produkt spożywczy jest fascynujący. Tym razem widzowie przekonają się, jak powstają sosy do makaronu i ciastka z masłem orzechowym.

Dostępne za 6 dni
S06E11

Walentynki

20.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Walentynki

Tym razem twórcy programu zapraszają na walentynkowe przysmaki dla zakochanych. Na początek ekipa uda się do Ontario, gdzie z winogron z odmiany riesling wytwarza się 20 tys. butelek wina musującego.

S04E12

Wszystkie warstwy tajemnicy

10.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Wszystkie warstwy tajemnicy

Reporterzy odwiedzają nowoczesną fabrykę, w której produkuje się 1,5 miliarda czekoladowych trufli rocznie. Pokazują, jak powstają bezglutenowe muffiny. Zdradzają tajemnicę chrupek serowych.

Dostępne za 6 dni
S06E12

Wielkanoc

20.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Wielkanoc

Sekrety produkcji wielkanocnych przysmaków. Na początek lizaki w kształcie marchewki oraz jajka niespodzianki z belgijskiej czekolady. Kamery odwiedzą też fabrykę produkującą kultowe słodycze.

S04E13

Znikające ciastka

10.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Znikające ciastka

Widzowie zobaczą, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. Tym razem prześledzą proces powstawania słodkiej herbaty czai, kokosów i kakao.

S04E14

Słodkie świnki

10.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Słodkie świnki

Co 12 godzin produkowane są blisko 82 tysiące litrów lodów z czekoladą oraz ciasteczkami. Zobaczymy jak to wygląda. W programie również o produkcji czekoladek Truffle Pig w kształcie świnek.

S04E15

Naindyczone tofu

10.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Naindyczone tofu

Indyk z tofu to wegetariańska propozycja na Święto Dziękczynienia. W programie też historia przyjaciół, którzy stworzyli zdrowe batony. Ponadto wizyta w fabryce produkującej znany napój dla dzieci.

S04E16

Śniadaniowa uczta

11.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Śniadaniowa uczta

Widzowie prześledzą proces powstawania różnych produktów spożywczy takich jak chrupiące batony i ciasto Red Velvet.

S04E17

Impreza z pieprzykiem

11.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Impreza z pieprzykiem

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstają ostra kawa z Montrealu i prażone orzechy.

S01E17

Słodko-gorzki

13.7. 06:00, Nat Geo People, 30 minut

Słodko-gorzki

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji kukurydzianych batoników z czekoladą, sushi i słynnych owocowych żelków Goodies.

S01E18

Gotowi na galaretkę

11.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Gotowi na galaretkę

Widzowie przyjrzą się temu, jak powstają ulubione przysmaki. Tym razem prześledzą proces produkcji pierogów z Szanghaju i owocowych lodów.

S04E19

Argentyńska miłość

11.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Argentyńska miłość

Widzowie przyjrzą się procesowi produkcji pikantnego sosu argentyńskiego i błyskawicznego pad thai.

S01E19

Kanapkowy koszmar

9.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Kanapkowy koszmar

Na jarmarku w Sacramento zawsze zjawiają się tłumy. Szef kuchni chce zaproponować gościom klasyczną kanapkę. Bułki się przypalają, zamówione mięso nie dociera, a pomidory okazują się niedojrzałe.

S04E20

Skok w sok

12.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Skok w sok

Wizyta w miejscach, w których powstają ulubione przysmaki. W odcinku wszystko o pizzy "zrób to sam" i świeżym soku pomarańczowym.

S01E20

Wypieki na Dzień Matki

9.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Wypieki na Dzień Matki

W jednym z hoteli odbędzie się brunch z okazji Dnia Matki. O wypieki ma zadbać rodzinna piekarnia z Toronto. Gdy pracownicy kończą nocną zmianę, organizatorzy domagają się kolejnej partii bajgli.

S01E21

Orzech do zgryzienia

12.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Orzech do zgryzienia

Pewna firma z Arkansas od 1933 r. doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Z fabryki w Kalifornii każdego dnia wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem.

S04E21

Mali smakosze

10.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Mali smakosze

Firma przygotowująca posiłki dla dzieci musi nie tylko przestrzegać rygorystycznych przepisów, a także trafić w gust maluchów. Jej pracownicy ratują sytuację, gdy zupa jest zbyt mocno doprawiona.

S01E22

Skuś się na miso

12.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Skuś się na miso

W programie o zupie miso i migdałach jordańskich.

S04E22

Festiwal food trucków

10.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Festiwal food trucków

Specjaliści od tacos będą musieli nakarmić tysiąc gości festiwalu. Pierwsze niepowodzenia odbierają pewność siebie kucharzom. Z kolei cukiernicy z Toronto przyjmują zlecenie z klubu golfowego.

S01E23

Marynaty i inne sztuczki

12.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Marynaty i inne sztuczki

Wszystko o przekąsce Bombay Mix i zupie grzybowej.

S04E23

Elvis na weselu

11.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Elvis na weselu

Cukiernicy z Las Vegas mają tylko noc, aby zrealizować zamówienie wymagające ogromnych nakładów pracy. Muszą przygotować ciasta na przyjęcie weselne, w tym trzypoziomowy tort ku czci Elvisa.

Dostępne za 1 dzień
S01E24

Pomidorowa pasja

15.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Pomidorowa pasja

Tajemnice produkcji sosu pomidorowego i jogurtu w tubkach.

S04E24

Pokarm dla umysłu

11.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Pokarm dla umysłu

Harward organizuje przyjęcie. Załoga z Cape Cod ma zapewnić ryby na tę uroczystość. Z powodu złej pogody połów się nie udaje. Impreza zacznie się za kilka godzin, a kucharze nie wiedzą, co podadzą.

Dostępne za 1 dzień
S01E25

Szarlotki i babeczki

15.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Szarlotki i babeczki

Szczegóły dotyczące ulubionych przysmaków. W odcinku wszystko o sałatce Cezar i smażonym ryżu.

S04E25

Awaria chłodzenia

12.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Awaria chłodzenia

Rybacy z Luizjany walczą o uznanie specjalistów od owoców morza. Krewetki są zamrażane już na pokładzie. Firma cateringowa z Toronto przygotowuje tysiące posiłków dla pasażerów linii lotniczych.

Dostępne za 1 dzień
S01E26

Pikantna przyjemność

15.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Pikantna przyjemność

Zobaczymy, jak powstaje pikantny sos, istniejący od 100 lat. Odwiedzimy fabrykę, w której produkowanych jest 7 milionów opakowań płatków zbożowych rocznie. Wynaleziono je w 1890 roku.

S04E26

Cukierniczy oddział specjalny

12.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Cukierniczy oddział specjalny

Cukiernicy mają zaledwie sześć godzin na upieczenie 440 tortów dla Air Force Academy w Colorado Springs. Wyzwaniem jest również przygotowanie posiłków dla pasażerów historycznej kolei.

Podobne audycje

Fabryki smaku: USA
Wojenne fabryki
Brytyjskie fabryki 2

O audycji

Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.