Fabryki smaku

Fabryki smaku

S04E02 - Złote sztabki

5.7. 12:00
Nat Geo People
30 minut

Kamera podgląda, jak powstają nasze ulubione przysmaki. W odcinku o syropie klonowym i chipsach z polenty.

Więcej informacji
S06E01

Smaczna zabawa

13.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Smaczna zabawa

W tym odcinku twórcy programu zaserwują menu doskonałe na imprezę w plenerze. Na początku odkryją przepis na pizzę i skrzydełka z dodatkiem czekolady. Spróbują też wyjątkowego sosu chilli.

S06E02

Halloween

13.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Halloween

W halloweenowym odcinku filmowcy odwiedzą nawiedzoną fabrykę w Chicago i zakłady produkcyjne firmy Melville Candy, gdzie każdego dnia powstaje 40 tys. lizaków. Pokażą niezwykłe wyroby pewnych sióstr.

Dostępne za 2 dni
S06E03

Zgrillowani

16.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Zgrillowani

Czas rozpalić grill i rozpocząć nowy odcinek programu. A w nim m.in. sosy firmy Cattle BoyZ, łączące smaki słodki i pikantny. Jedna partia tego produktu wystarczy na wypełnienie aż 4 tys. butelek.

Dostępne za 2 dni
S06E04

Kanadyjskie rarytasy

16.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Kanadyjskie rarytasy

Tarty maślane od wieków należą do ulubionych deserów Kanadyjczyków. Pewna firma z Kolumbii Brytyjskiej produkuje bezglutenową odmianę przysmaku. Furorę robią też lody firmy Belly Ice Cream Company.

Dostępne za 3 dni
S06E05

Miłość

17.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Miłość

Tym razem twórcy programu opowiadają o afrodyzjakach. Należą do nich marynowane szparagi oraz słodycze, które wytwarza francuska firma o wiekowej tradycji - dostarczała je samemu Ludwikowi XIV.

Dostępne za 3 dni
S06E06

Przysmaki Pani Zimy

17.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Przysmaki Pani Zimy

Na początek twórcy programu opowiedzą o bożonarodzeniowych babkach, które w trakcie pieczenia wyrastają tak wysoko, że ich producenci wieszają je do góry nogami, by nie utraciły swojego kształtu.

Dostępne za 4 dni
S06E07

Święto Dziękczynienia

18.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Święto Dziękczynienia

Z okazji Święta Dziękczynienia twórcy programu odkrywają sekrety produkcji przysmaków związanych z tym wyjątkowym dniem. Odwiedzą fabrykę, w której przygotowuje się tradycyjne ciasteczka.

Dostępne za 4 dni
S06E08

Ale Meksyk!

18.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Ale Meksyk!

Tym razem widzowie zobaczą, jak z pomocą nowoczesnych technologi i meksykańskiej tradycji wyprodukować czternaście tysięcy tamali. Twórcy programu opowiedzą też o genialnie zaprojektowanej butelce.

Dostępne za 5 dni
S06E09

Wieczór filmowy

19.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Wieczór filmowy

Tym razem przekąski stworzone z myślą o wyprawie do kina. Na początek fabryka Nestlé w Toronto, gdzie od lat 40. powstają czekoladowe pastylki. Każdego dnia z taśmy schodzi tam 14 mln tych smakołyków.

Dostępne za 5 dni
S06E10

Urodziny

19.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Urodziny

Ekipa filmowa odwiedzi miejsce, gdzie produkuje się lody o smaku tortu. Kamery zajrzą też do fabryki, w której każdego dnia powstaje dwieście osiemdziesiąt tysięcy jadalnych, waflowych miseczek.

Dostępne za 6 dni
S06E11

Walentynki

20.7. 04:00, National Geographic, 30 minut

Walentynki

Tym razem twórcy programu zapraszają na walentynkowe przysmaki dla zakochanych. Na początek ekipa uda się do Ontario, gdzie z winogron z odmiany riesling wytwarza się 20 tys. butelek wina musującego.

Dostępne za 6 dni
S06E12

Wielkanoc

20.7. 04:30, National Geographic, 30 minut

Wielkanoc

Sekrety produkcji wielkanocnych przysmaków. Na początek lizaki w kształcie marchewki oraz jajka niespodzianki z belgijskiej czekolady. Kamery odwiedzą też fabrykę produkującą kultowe słodycze.

Podobne audycje

Fabryki smaku: USA
Wojenne fabryki
Brytyjskie fabryki 2

O audycji

Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.