Czas rozpalić grill i rozpocząć nowy odcinek programu. A w nim m.in. sosy firmy Cattle BoyZ, łączące smaki słodki i pikantny. Jedna partia tego produktu wystarczy na wypełnienie aż 4 tys. butelek.
Tarty maślane od wieków należą do ulubionych deserów Kanadyjczyków. Pewna firma z Kolumbii Brytyjskiej produkuje bezglutenową odmianę przysmaku. Furorę robią też lody firmy Belly Ice Cream Company.
Tym razem twórcy programu opowiadają o afrodyzjakach. Należą do nich marynowane szparagi oraz słodycze, które wytwarza francuska firma o wiekowej tradycji - dostarczała je samemu Ludwikowi XIV.
Na początek twórcy programu opowiedzą o bożonarodzeniowych babkach, które w trakcie pieczenia wyrastają tak wysoko, że ich producenci wieszają je do góry nogami, by nie utraciły swojego kształtu.
Z okazji Święta Dziękczynienia twórcy programu odkrywają sekrety produkcji przysmaków związanych z tym wyjątkowym dniem. Odwiedzą fabrykę, w której przygotowuje się tradycyjne ciasteczka.
Tym razem widzowie zobaczą, jak z pomocą nowoczesnych technologi i meksykańskiej tradycji wyprodukować czternaście tysięcy tamali. Twórcy programu opowiedzą też o genialnie zaprojektowanej butelce.
Tym razem przekąski stworzone z myślą o wyprawie do kina. Na początek fabryka Nestlé w Toronto, gdzie od lat 40. powstają czekoladowe pastylki. Każdego dnia z taśmy schodzi tam 14 mln tych smakołyków.
Ekipa filmowa odwiedzi miejsce, gdzie produkuje się lody o smaku tortu. Kamery zajrzą też do fabryki, w której każdego dnia powstaje dwieście osiemdziesiąt tysięcy jadalnych, waflowych miseczek.
Tym razem twórcy programu zapraszają na walentynkowe przysmaki dla zakochanych. Na początek ekipa uda się do Ontario, gdzie z winogron z odmiany riesling wytwarza się 20 tys. butelek wina musującego.
Sekrety produkcji wielkanocnych przysmaków. Na początek lizaki w kształcie marchewki oraz jajka niespodzianki z belgijskiej czekolady. Kamery odwiedzą też fabrykę produkującą kultowe słodycze.
"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.