![Fabryki smaku: USA](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_1280.jpg)
Fabryki smaku: USA
S02E11 - Kawa i zupa z małży
W dzisiejszym odcinku twórcy serii przedstawiają kulisy produkcji kulinarnych skarbów Nowej Anglii. Ekipa programu odwiedzi założoną w 1950 roku palarnię kawy, która zaopatruje Dunkin' Donuts.
Więcej informacjiOdcinki
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Kalifornijskie tamale
Kalifornijskie tamale
Poznajmy niezwykłą historię imperium sosu chili i tajemnice cudownego soku z granatów POM Wonderful. Przyjrzyjmy się też, jak powstają popularne meksykańskie tamale z wieprzowiną.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Cytryny i kosmiczne jedzenie
Cytryny i kosmiczne jedzenie
Wizyta w głównej siedzibie firmy Sunkist produkującej słynne napoje bezalkoholowe. Zobaczymy też, jak powstaje jedzenie dla astronautów i poznamy smak ciasta z pekanami z Teksasu.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Bekonowe napoje
Bekonowe napoje
Tym razem twórcy programu podróżują w poszukiwaniu idealnego bekonowego smaku. Odwiedzają Teksas, gdzie przyglądają się, jak boczek wieprzowy jest solony, wędzony i krojony na perfekcyjne kawałki.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Lody i ciastka
Lody i ciastka
Przyjrzyjmy się, jak armia pracowników sprzedaje lody Cold Stone i jak pięciu braci z Wietnamu radzi sobie z francuskimi wypiekami. A w Seattle zamówimy ciastka z krabem.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Teksańskie specjały
Teksańskie specjały
Przyjrzymy się, jak przebiega produkcja przysmaków z Teksasu, takich jak legendarne cukierki Chick-O-Stick i napój energetyczny, który potrafi zwalić człowieka z nóg.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Burgery, krakersy i mandarynki
Burgery, krakersy i mandarynki
Odwiedzamy fabrykę w Ohio, w której góry mięsa zmieniają się w pół miliarda hamburgerów wołowych. Trafiają one do charakterystycznych minikanapek sprzedawanych w sieci restauracji White Castle.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Parmezanowy kurczak
Parmezanowy kurczak
Przyjrzyjmy się, jak powstają legendarne drażetki PEZ w charakterystycznych opakowaniach i jak przebiega produkcja chrupiących serowych minigofrów.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Przekąska w przestworzach
Przekąska w przestworzach
Spróbujemy, jak smakuje kempingowy przysmak. Zobaczymy też, jak produkowane są bułki do hamburgerów i czipsy z prażonej kukurydzy.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Whisky i cola
Whisky i cola
Autorzy programu odwiedzają destylarnię w Tennessee, w której powstaje słynna whiskey. Ponadto w programie zobaczymy, jak zakłady Coca-Coli świętują rocznicę powstania charakterystycznej butelki.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Kawa i zupa z małży
Kawa i zupa z małży
W dzisiejszym odcinku twórcy serii przedstawiają kulisy produkcji kulinarnych skarbów Nowej Anglii. Ekipa programu odwiedzi założoną w 1950 roku palarnię kawy, która zaopatruje Dunkin' Donuts.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Pyszny milion
Pyszny milion
Wizyta w fabryce w Dakocie Południowej, w której codziennie z taśmy produkcyjnej zjeżdża milion małych serków. Dowiemy się też, kim jest mężczyzna z opakowań zupy z soczewicy Soupman.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Pomidory na Florydzie
Pomidory na Florydzie
Widzowie zobaczą zakłady, w których wypiekane są bułki do kanapek. Przyjrzą się pracy na jednej z farm na Florydzie. Każdego dnia zbiera się tam prawie dwa tysiące ton zielonych pomidorów.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Filety z ryby i corn dogi
Filety z ryby i corn dogi
Wizyta w Gloucester w Massachusetts, gdzie w jednej z najstarszych przetwórni Ameryki poznamy sekrety produkcji kwadratowych filetów rybnych.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Paprykowe morze
Paprykowe morze
W Karolinie Północnej zwiedzamy fabrykę, w której powstają piklowane papryczki pepperoni. Poznamy też sekrety wypieku słynnych nowojorskich bajgli.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Guma do żucia, chrzan i babeczki
Guma do żucia, chrzan i babeczki
Wizyta w fabryce gumy do żucia Big League Chew. Zobaczymy też, jak przebiega produkcja chrzanu w Baltimore i babeczek, które rozsławił incydent związany z bezpieczeństwem państwa.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Pączki i bułeczki
Pączki i bułeczki
W dzisiejszym odcinku twórcy serii odwiedzą olbrzymią piekarnię w Pensylwanii. Z linii produkcyjnej co sekundę zjeżdża tu 28 pączków, co daje imponującą liczbę 600 milionów ciastek rocznie.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Ser i lody sernikowe
Ser i lody sernikowe
Widzowie przekonają się, jak przygotowywany jest deser serwowany w najstarszej amerykańskiej sieci fast foodów - serniczek na patyku. Każdy z nich jest ręcznie zanurzany w czekoladzie.
![](https://televio.pl/static/backdrops/912/3706912_384.jpg)
Pyszności z Wisconsin
Pyszności z Wisconsin
Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".
Podobne audycje
O audycji
Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia