Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E09 - Piwo, lody i wypieki

26.7. 11:00
Nat Geo People
30 minut

Wizyta w centrali browaru. Później widzowie poznają autora sukcesu nowatorskich kulek lodowych. Na koniec odwiedziny w piekarni, która codziennie przygotowuje 80 tys. ciast marchewkowych.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
Dostępne za 3 dni
S01E01

Słodkie przyjemności i mięsne uciechy

24.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Słodkie przyjemności i mięsne uciechy

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia

Dostępne za 3 dni
S01E02

Czekoladowa klasyka

24.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Czekoladowa klasyka

Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odegrał syrop czekoladowy w przeboju kinowym. Poznają również kulisy produkcji setek tysięcy tortilli w bostońskiej fabryce. Ponadto tajemnice makaronu w sosie serowym.

Dostępne za 3 dni
S01E03

Pociąg do sera

24.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Pociąg do sera

Ciągutki wytwarzane według stuletniej receptury potrafią zaskoczyć. Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odgrywa stado alpejskich kóz w serowarskim biznesie i poznają ich związek z eleganckimi torebkami.

Dostępne za 4 dni
S01E04

Orzechowa frajda

25.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Orzechowa frajda

Wizyta w zakładach produkujących filety z dorsza, batony oraz napój gazowany. Widzowie przekonają się, jak ogromne ilości ryb zmieniają się w gotowe dania i poznają sekrety filadelfijskich łakoci.

Dostępne za 4 dni
S01E05

Kruche pyszności

25.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Kruche pyszności

Wizyta w miejscu, gdzie co minutę wypieka się 44 000 kulek z pysznym płynnym serem. Widzowie zobaczą też włoskie przysmaki, których powstaje 100 tysięcy dziennie. Przyjrzą się też sosowi barbecue.

Dostępne za 4 dni
S01E06

Chipsy i lizaki

25.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Chipsy i lizaki

Kulisy powstawania chipsów prażonych w kotle. Ponadto wizyta w fabryce produkującej dwa i pół miliarda lizaków rocznie. Widzowie przekonają się, jak wytwarza się sześć milionów rożków dziennie.

Dostępne za 4 dni
S01E07

Smakowita kruchość

25.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Smakowita kruchość

Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.

Dostępne za 5 dni
S01E09

Piwo, lody i wypieki

26.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Piwo, lody i wypieki

Wizyta w centrali browaru. Później widzowie poznają autora sukcesu nowatorskich kulek lodowych. Na koniec odwiedziny w piekarni, która codziennie przygotowuje 80 tys. ciast marchewkowych.

Dostępne za 5 dni
S01E10

Bourbon i burrito

26.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Bourbon i burrito

Na początek rozmowa z prawnukiem twórcy legendarnego bourbona z Kentucky. Później widzowie przekonają się, jak wytwarzane jest mleko czekoladowe. Na koniec kulisy produkcji ręcznie zawijanych burrito, których dziennie powstaje aż milion.

Dostępne za 5 dni
S01E11

Ramen i chałka

26.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Ramen i chałka

Widzowie będą mieli okazję przekonać się, jak w zaledwie trzy minuty powstaje ramen. Przy produkcji amerykańskich batonów kluczową rolę odgrywają "ośmiornica", "gilotyna" i "oblewarka". Na koniec tajniki ręcznego zaplatania i wypieku chałek.

Dostępne za 5 dni
S01E12

Fasolka, makaron i herbata

26.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Fasolka, makaron i herbata

Zaprezentowane zostaną zbiory, a następnie proces pakowania fasolki szparagowej. Ponadto kulisy produkcji makaronu farfalle. W fabryce używany jest bardzo nowoczesny sprzęt. Na koniec mrożona herbata nasycona kojącym ekstraktem.

Podobne audycje

Fabryki smaku
Wojenne fabryki
Brytyjskie fabryki 2
Wojenne fabryki (S2E4): Fabryki apokalipsy

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia