Fabryki smaku

Fabryki smaku

S03E21 - Podwójne uderzenie czekolady

15.8. 11:00
Nat Geo People
30 minutes

Sos tabasco fermentuje w dębowych beczkach. Zdradzony też zostanie sekret włoskich lodów cytrynowych. Następnie wizyta w fabryce, w której odbywa się proces suszenia i pakowania orzeszków ziemnych.

More information
Available in 3 days
S02E05

Plan "Naan"

19.8. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Plan "Naan"

Kolejna odsłona serii poświęconej popularnym produktom żywnościowym. Tym razem autorzy program przyglądają się kulisom powstawania czosnkowych chlebków naan i kanadyjskich ciastek klonowych.

Available in 3 days
S02E06

Musztarda po obiedzie

19.8. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Musztarda po obiedzie

W tym odcinku widzowie dowiedzą się, jak powstaje musztarda oraz czekolada z pysznym pomarańczowym nadzieniem. Ponadto przyjrzą się procesowi produkcyjnemu batoników fit. Osoby, które dbają o linię, przekonają się, co naprawdę wchodzi w ich skład.

Available in 4 days
S02E07

Czary-curry

20.8. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Czary-curry

Autorzy serii pokażą widzom kulisy produkcji aromatycznego sosu hinduskiego. Ponadto przyjrzą się powstawaniu czekoladowych jaj wielkanocnych, neonowych żelków oraz meksykańskiego taco.

Available in 4 days
S02E08

W pomidorowym sosie

20.8. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

W pomidorowym sosie

W tym odcinku dowiemy się jak klasyczne lizaki Tootsie Pops zyskują swoje słodkie nadzienie oraz jak powstają keczup i precle. Na zakończenie zaś kamera pokaże proces produkcyjny tradycyjnego włoskiego deseru - tiramisu.

Available in 4 days
S02E09

Podwójny smak

20.8. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Podwójny smak

Tym razem autorzy serii odwiedzają producentów piwa korzennego, by prześledzić jego proces produkcyjny. Ponadto pokażą, jak powstaje tarta i lizaki wielosmakowe. Na zakończenie widzowie dowiedzą się, jak tworzony jest pewien czekoladowy przysmak.

Available in 4 days
S02E10

Słodkie słówka

20.8. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Słodkie słówka

Tym razem widzowie przyjrzą się procesowi produkcyjnemu cukierków miętowych oraz słodkich serduszek oprószonych cukrem. Ponadto dowiemy się, jak powstaje owocowy sos chutney.

Available in 5 days
S02E11

Kolorowa słodycz

21.8. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Kolorowa słodycz

Tym razem dowiemy się, jakiemu procesowi zawdzięcza swój smak mrożona zielona herbata, ponadto przekonamy się, z czego wykonana jest guma Turkish Taffy. Na zakończenie autorzy programu pokażą, co dzieje się z serem mozzarella, zanim trafi na nasze stoły.

Available in 5 days
S02E12

Zupa w trymiga!

21.8. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Zupa w trymiga!

Kolejna odsłona programu ukazującego kulisy powstawania popularnych produktów żywnościowych. W tym odcinku widzowie dowiedzą się, jakim procesom poddawane są pyszne nadziewane cukierki z czekoladą, sos barbecue oraz zupa instant z makaronem.

Available in 5 days
S02E13

Gulasz dla jarosza

21.8. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Gulasz dla jarosza

Kolejne popularne produkty żywnościowe poddane są szczegółowej analizie. Tym razem wśród prezentowanych przekąsek znalazły się amerykańskie galaretki w cukrze, smakowite meksykańskie ciasteczka oraz gulasz wegetariański.

Available in 5 days
S02E14

Królewska kiełbaska

21.8. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Królewska kiełbaska

Tym razem autorzy serii prześledzą proces powstawania słodkich i kwaśnych lizaków Candy Tree, popularnych krokiecików z mięsem. Na koniec widzowie dowiedzą się, jak słodkie pianki o kształcie kurczaczków z firmy Peeps zyskują swoje bajeczne kolory.

Available in 6 days
S02E15

Góra fasolek

22.8. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Góra fasolek

Tym razem autorzy programu pokazują, jak powstają pierogi kornwalijskie, koreańskie pierożki. Ponadto widzowie dowiedzą się, jakim składnikom swój smak zawdzięczają słodkie fasolki Jelly Belly.

Available in 6 days
S02E16

Śniadanie po szkocku

22.8. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Śniadanie po szkocku

Kolejny odcinek program ukazujący proces produkcji popularnych produktów żywnościowych. Widzowie dowiedzą się, jak powstaje fasolka po bretońsku, i odwiedzą linię produkcyjną słynnych cukierków Kerr.

Available in 6 days
S02E17

Indyjska przekąska

22.8. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Indyjska przekąska

Od poszczególnych składników do gotowego produktu - twórcy programu odkrywają kulisy powstawania popularnych przekąsek. Dowiemy się, jakim dodatkom swój smak zawdzięczają lukrowane ciasteczka.

Available in 6 days
S02E18

Jak się smaży bez patelni?

22.8. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Jak się smaży bez patelni?

Tym razem odkryjemy jak powstaje burrito, jakim składnikom swój wspaniały smak zawdzięcza smażony ryż z bekonem. Ponadto poznamy proces produkcyjny słodkich wisienek maraschino, które zdobią desery.

Similar shows

Fabryki smaku: USA
Fabryki smaku: USA (S1E23): Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)
Fabryki smaku: USA (S1E22): Fabryki smaku (Skuś się na miso)
Fabryki smaku: USA (S1E21): Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)
Wojenne fabryki

About show

Polish

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.