Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E07 - Smakowita kruchość

4.11. 11:30
Nat Geo People
30 minuta

Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.

Dodatne informacije
Snimi
Snimi seriju
S02E02

Kalifornijskie tamale

26.10. 06:00, Nat Geo People, 30 minuta

Kalifornijskie tamale

Poznajmy niezwykłą historię imperium sosu chili i tajemnice cudownego soku z granatów POM Wonderful. Przyjrzyjmy się też, jak powstają popularne meksykańskie tamale z wieprzowiną.

S02E03

Cytryny i kosmiczne jedzenie

26.10. 06:30, Nat Geo People, 30 minuta

Cytryny i kosmiczne jedzenie

Wizyta w głównej siedzibie firmy Sunkist produkującej słynne napoje bezalkoholowe. Zobaczymy też, jak powstaje jedzenie dla astronautów i poznamy smak ciasta z pekanami z Teksasu.

Dostupno za 1 dan
S02E04

Bekonowe napoje

2.11. 06:00, Nat Geo People, 30 minuta

Bekonowe napoje

Tym razem twórcy programu podróżują w poszukiwaniu idealnego bekonowego smaku. Odwiedzają Teksas, gdzie przyglądają się, jak boczek wieprzowy jest solony, wędzony i krojony na perfekcyjne kawałki.

Dostupno za 1 dan
S02E05

Lody i ciastka

2.11. 06:30, Nat Geo People, 30 minuta

Lody i ciastka

Przyjrzyjmy się, jak armia pracowników sprzedaje lody Cold Stone i jak pięciu braci z Wietnamu radzi sobie z francuskimi wypiekami. A w Seattle zamówimy ciastka z krabem.

S02E06

Teksańskie specjały

25.10. 11:00, Nat Geo People, 30 minuta

Teksańskie specjały

Przyjrzymy się, jak przebiega produkcja przysmaków z Teksasu, takich jak legendarne cukierki Chick-O-Stick i napój energetyczny, który potrafi zwalić człowieka z nóg.

S02E07

Burgery, krakersy i mandarynki

25.10. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Burgery, krakersy i mandarynki

Odwiedzamy fabrykę w Ohio, w której góry mięsa zmieniają się w pół miliarda hamburgerów wołowych. Trafiają one do charakterystycznych minikanapek sprzedawanych w sieci restauracji White Castle.

S02E08

Parmezanowy kurczak

25.10. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Parmezanowy kurczak

Przyjrzyjmy się, jak powstają legendarne drażetki PEZ w charakterystycznych opakowaniach i jak przebiega produkcja chrupiących serowych minigofrów.

S02E09

Przekąska w przestworzach

25.10. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Przekąska w przestworzach

Spróbujemy, jak smakuje kempingowy przysmak. Zobaczymy też, jak produkowane są bułki do hamburgerów i czipsy z prażonej kukurydzy.

S02E10

Whisky i cola

28.10. 11:00, Nat Geo People, 30 minuta

Whisky i cola

Autorzy programu odwiedzają destylarnię w Tennessee, w której powstaje słynna whiskey. Ponadto w programie zobaczymy, jak zakłady Coca-Coli świętują rocznicę powstania charakterystycznej butelki.

S02E11

Kawa i zupa z małży

28.10. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Kawa i zupa z małży

W dzisiejszym odcinku twórcy serii przedstawiają kulisy produkcji kulinarnych skarbów Nowej Anglii. Ekipa programu odwiedzi założoną w 1950 roku palarnię kawy, która zaopatruje Dunkin' Donuts.

S02E12

Pyszny milion

28.10. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Pyszny milion

Wizyta w fabryce w Dakocie Południowej, w której codziennie z taśmy produkcyjnej zjeżdża milion małych serków. Dowiemy się też, kim jest mężczyzna z opakowań zupy z soczewicy Soupman.

S02E13

Pomidory na Florydzie

28.10. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Pomidory na Florydzie

Widzowie zobaczą zakłady, w których wypiekane są bułki do kanapek. Przyjrzą się pracy na jednej z farm na Florydzie. Każdego dnia zbiera się tam prawie dwa tysiące ton zielonych pomidorów.

S02E15

Filety z ryby i corn dogi

29.10. 11:00, Nat Geo People, 30 minuta

Filety z ryby i corn dogi

Wizyta w Gloucester w Massachusetts, gdzie w jednej z najstarszych przetwórni Ameryki poznamy sekrety produkcji kwadratowych filetów rybnych.

S02E16

Paprykowe morze

29.10. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Paprykowe morze

W Karolinie Północnej zwiedzamy fabrykę, w której powstają piklowane papryczki pepperoni. Poznamy też sekrety wypieku słynnych nowojorskich bajgli.

S02E17

Guma do żucia, chrzan i babeczki

29.10. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Guma do żucia, chrzan i babeczki

Wizyta w fabryce gumy do żucia Big League Chew. Zobaczymy też, jak przebiega produkcja chrzanu w Baltimore i babeczek, które rozsławił incydent związany z bezpieczeństwem państwa.

S02E18

Pensylwańskie skarby

29.10. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Pensylwańskie skarby

Tym razem w programie odkryjemy tajemnice sosu jabłkowego, rocznie produkuje się milion słoików tego przysmaku. Przyjrzymy się też, jak w jednej z najstarszych rodzinnych firm powstają kremowe krówki.

S02E19

Pączki i bułeczki

30.10. 11:00, Nat Geo People, 30 minuta

Pączki i bułeczki

W dzisiejszym odcinku twórcy serii odwiedzą olbrzymią piekarnię w Pensylwanii. Z linii produkcyjnej co sekundę zjeżdża tu 28 pączków, co daje imponującą liczbę 600 milionów ciastek rocznie.

S02E20

Ser i lody sernikowe

30.10. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Ser i lody sernikowe

Widzowie przekonają się, jak przygotowywany jest deser serwowany w najstarszej amerykańskiej sieci fast foodów - serniczek na patyku. Każdy z nich jest ręcznie zanurzany w czekoladzie.

S02E21

Pyszności z Wisconsin

30.10. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Pyszności z Wisconsin

Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".

S02E22

Papryczki i pralinki

30.10. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Papryczki i pralinki

W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo.

S02E23

Figa z masłem

31.10. 11:00, Nat Geo People, 30 minuta

Figa z masłem

Wizyta w piekarni w Kalifornii, gdzie powstają 24-metrowe figowe bułki. Następnie kamery podglądają proces powstawania masła z ekologicznej śmietany.

S02E24

Śladem herbacianych liści

31.10. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Śladem herbacianych liści

Wizyta na plantacji herbaty. Następnie zajrzymy do fabryki w Los Angeles, gdzie produkowany jest gęsty sos hoisin. Ponieważ zajadają się nim chińscy astronauci, dwukrotnie trafił w kosmos.

S02E25

Oliwki, lody i ciasteczka

31.10. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Oliwki, lody i ciasteczka

W dzisiejszym odcinku odwiedzimy kalifornijski zakład, w którym poznamy sekret przemiany zielonych owoców w krojone czarne oliwki. Dowiemy się również, jak powstają zdrowe lody owocowe.

O emisiji

Poljski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia