Fabryki smaku

Fabryki smaku

S04E07 - Światła, kamera, popcorn

12.11. 12:30
Nat Geo People
30 minut

Poznamy tajniki produkcji tortilli, która najpierw trafia do pieca, a dopiero później smaży się w głębokim oleju. Dowiemy się również, jak wygląda produkcja popcornu przeznaczonego do podgrzewania w mikrofalówce.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
Dostępne za 5 dni
S04E01

Ciasto niespodzianka

11.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Ciasto niespodzianka

Zobaczmy, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. W programie także o ciastkach na patyku i roladach z kremem.

Dostępne za 5 dni
S04E02

Złote sztabki

11.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Złote sztabki

Kamera podgląda, jak powstają nasze ulubione przysmaki. W odcinku o syropie klonowym i chipsach z polenty.

Dostępne za 5 dni
S04E03

Wstrząśnięte, niezmieszane

11.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Wstrząśnięte, niezmieszane

Dowiemy się, jak powstają gotowe zestawy do robienia smoothies, czekoladowe batoniki z solonymi migdałami oraz nietopiący się ser.

Dostępne za 6 dni
S04E04

Wirujące brokuły

12.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Wirujące brokuły

Przyjrzymy się produkcji lodów z kruchymi ciasteczkami, pianek prawoślazowych i surówki z brokułów.

Dostępne za 6 dni
S04E05

Cynamonowy raj

12.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Cynamonowy raj

Przyjrzyjmy się jak powstają nasze ulubione przysmaki, napoje gazowane oraz płatki śniadaniowe. Ponadto, dowiemy się jak powstał przepis na wegański majonez.

Dostępne za 6 dni
S04E06

Makaron na rauszu

12.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Makaron na rauszu

Zobaczymy w jaki sposób dwoje braci stworzyło organiczną wersję palucha serowego oraz w jaki sposób dodatek wódki pomaga wydobyć smak sosu pomidorowego z aromatem bekonu.

Dostępne za 6 dni
S04E07

Światła, kamera, popcorn

12.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Światła, kamera, popcorn

Poznamy tajniki produkcji tortilli, która najpierw trafia do pieca, a dopiero później smaży się w głębokim oleju. Dowiemy się również, jak wygląda produkcja popcornu przeznaczonego do podgrzewania w mikrofalówce.

S04E08

Tofu na nowo

30.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Tofu na nowo

Kulisy produkcji trójczekoladowego sernika i chrupiących frytek ze słodkich ziemniaków. Ponadto historia wypieku krakersów w kształcie różnych zwierzątek. Na koniec tofu w nowym wydaniu. Z dania bez wyrazu stanie się słodko-pikantnym rarytasem.

S04E09

Wymarzone naleśniki

30.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Wymarzone naleśniki

Wizyta w fabryce, która codziennie produkuje aż 70 milionów wyśmienitych czekoladek. W programie także kulisy powstawania crepini, które stanowią połączenie francuskich naleśników z blinami.

S04E10

Gra w zielone

31.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Gra w zielone

Tym razem wszystko o produkcji pakowanych naleśników i chipsów warzywnych.

S04E11

Góra smakołyków

31.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Góra smakołyków

Proces przetwarzania składników w produkt spożywczy jest fascynujący. Tym razem widzowie przekonają się, jak powstają sosy do makaronu i ciastka z masłem orzechowym.

S04E12

Wszystkie warstwy tajemnicy

1.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Wszystkie warstwy tajemnicy

Reporterzy odwiedzają nowoczesną fabrykę, w której produkuje się 1,5 miliarda czekoladowych trufli rocznie. Pokazują, jak powstają bezglutenowe muffiny. Zdradzają tajemnicę chrupek serowych.

S04E13

Znikające ciastka

1.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Znikające ciastka

Widzowie zobaczą, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. Tym razem prześledzą proces powstawania słodkiej herbaty czai, kokosów i kakao.

S04E14

Słodkie świnki

2.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Słodkie świnki

Co 12 godzin produkowane są blisko 82 tysiące litrów lodów z czekoladą oraz ciasteczkami. Zobaczymy jak to wygląda. W programie również o produkcji czekoladek Truffle Pig w kształcie świnek.

S04E15

Naindyczone tofu

2.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Naindyczone tofu

Indyk z tofu to wegetariańska propozycja na Święto Dziękczynienia. W programie też historia przyjaciół, którzy stworzyli zdrowe batony. Ponadto wizyta w fabryce produkującej znany napój dla dzieci.

S04E16

Śniadaniowa uczta

5.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Śniadaniowa uczta

Widzowie prześledzą proces powstawania różnych produktów spożywczy takich jak chrupiące batony i ciasto Red Velvet.

S04E17

Impreza z pieprzykiem

5.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Impreza z pieprzykiem

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstają ostra kawa z Montrealu i prażone orzechy.

Dostępne za 11 godzin
S04E19

Argentyńska miłość

6.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Argentyńska miłość

Widzowie przyjrzą się procesowi produkcji pikantnego sosu argentyńskiego i błyskawicznego pad thai.

Dostępne za 1 dzień
S04E20

Skok w sok

7.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Skok w sok

Wizyta w miejscach, w których powstają ulubione przysmaki. W odcinku wszystko o pizzy "zrób to sam" i świeżym soku pomarańczowym.

O audycji

Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.