Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E06 - Chipsy i lizaki

23.11. 13:30
Nat Geo People
30 minuta

Kulisy powstawania chipsów prażonych w kotle. Ponadto wizyta w fabryce produkującej dwa i pół miliarda lizaków rocznie. Widzowie przekonają się, jak wytwarza się sześć milionów rożków dziennie.

Dodatne informacije
Snimi
Snimi seriju
S01E01

Słodkie przyjemności i mięsne uciechy

16.11. 13:00, Nat Geo People, 30 minuta

Słodkie przyjemności i mięsne uciechy

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia

S01E02

Czekoladowa klasyka

16.11. 13:30, Nat Geo People, 30 minuta

Czekoladowa klasyka

Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odegrał syrop czekoladowy w przeboju kinowym. Poznają również kulisy produkcji setek tysięcy tortilli w bostońskiej fabryce. Ponadto tajemnice makaronu w sosie serowym.

Dostupno za 2 dana
S01E03

Pociąg do sera

20.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Pociąg do sera

Ciągutki wytwarzane według stuletniej receptury potrafią zaskoczyć. Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odgrywa stado alpejskich kóz w serowarskim biznesie i poznają ich związek z eleganckimi torebkami.

Dostupno za 2 dana
S01E04

Orzechowa frajda

20.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Orzechowa frajda

Wizyta w zakładach produkujących filety z dorsza, batony oraz napój gazowany. Widzowie przekonają się, jak ogromne ilości ryb zmieniają się w gotowe dania i poznają sekrety filadelfijskich łakoci.

Dostupno za 2 dana
S01E05

Kruche pyszności

20.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Kruche pyszności

Wizyta w miejscu, gdzie co minutę wypieka się 44 000 kulek z pysznym płynnym serem. Widzowie zobaczą też włoskie przysmaki, których powstaje 100 tysięcy dziennie. Przyjrzą się też sosowi barbecue.

Dostupno za 3 dana
S01E06

Chipsy i lizaki

21.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minuta

Chipsy i lizaki

Kulisy powstawania chipsów prażonych w kotle. Ponadto wizyta w fabryce produkującej dwa i pół miliarda lizaków rocznie. Widzowie przekonają się, jak wytwarza się sześć milionów rożków dziennie.

Dostupno za 3 dana
S01E07

Smakowita kruchość

21.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Smakowita kruchość

Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.

Dostupno za 3 dana
S01E09

Piwo, lody i wypieki

21.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Piwo, lody i wypieki

Wizyta w centrali browaru. Później widzowie poznają autora sukcesu nowatorskich kulek lodowych. Na koniec odwiedziny w piekarni, która codziennie przygotowuje 80 tys. ciast marchewkowych.

Dostupno za 3 dana
S01E10

Bourbon i burrito

21.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Bourbon i burrito

Na początek rozmowa z prawnukiem twórcy legendarnego bourbona z Kentucky. Później widzowie przekonają się, jak wytwarzane jest mleko czekoladowe. Na koniec kulisy produkcji ręcznie zawijanych burrito, których dziennie powstaje aż milion.

Dostupno za 4 dana
S01E11

Ramen i chałka

22.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minuta

Ramen i chałka

Widzowie będą mieli okazję przekonać się, jak w zaledwie trzy minuty powstaje ramen. Przy produkcji amerykańskich batonów kluczową rolę odgrywają "ośmiornica", "gilotyna" i "oblewarka". Na koniec tajniki ręcznego zaplatania i wypieku chałek.

Dostupno za 4 dana
S01E12

Fasolka, makaron i herbata

22.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Fasolka, makaron i herbata

Zaprezentowane zostaną zbiory, a następnie proces pakowania fasolki szparagowej. Ponadto kulisy produkcji makaronu farfalle. W fabryce używany jest bardzo nowoczesny sprzęt. Na koniec mrożona herbata nasycona kojącym ekstraktem.

Dostupno za 4 dana
S01E13

Mieszanka pyszności

22.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Mieszanka pyszności

Kulisy produkcji owocowego smoothie. Później wizyta w piekarni z Wisconsin, w której każdego dnia powstaje 400 tys. bułeczek cynamonowych. Na koniec widzowie poznają działanie fabryki lodów.

Dostupno za 4 dana
S01E14

Wiśnie i muffiny

22.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Wiśnie i muffiny

Na początek wizyta w fabryce draży. Później autorzy odwiedzą producenta gotowej mieszanki do wypieku muffinów. Na koniec zakład przetwarzający rocznie dziesięć milionów wiśni.

Dostupno za 17 sati
S01E21

Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)

18.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minuta

Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)

Pewna firma z Arkansas od 1933 r. doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Z fabryki w Kalifornii każdego dnia wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem.

Dostupno za 17 sati
S01E22

Fabryki smaku (Skuś się na miso)

18.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Fabryki smaku (Skuś się na miso)

W programie o zupie miso i migdałach jordańskich.

Dostupno za 18 sati
S01E23

Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)

18.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)

Wszystko o przekąsce Bombay Mix i zupie grzybowej.

S01E25

Fabryki smaku (Śniadanie to podstawa)

16.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minuta

Fabryki smaku (Śniadanie to podstawa)

Przebieg produkcji ulubionych artykułów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku informacje o płatkach Shreddies, torcie szwarcwaldzkim i greckim tzatziki.

S01E26

Fabryki smaku (Królowa makaronów)

16.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Fabryki smaku (Królowa makaronów)

Kulisy powstawania lasagne. Twórcy programu odwiedzają też zakład, w którym wytwarzane są brownie. Dowiemy się również, jaka przyprawa decyduje o smaku karmelizowanej cebuli z syropem klonowym.

O emisiji

Poljski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia