Fabryki smaku: USA
S01E03 - Pociąg do sera
Ciągutki wytwarzane według stuletniej receptury potrafią zaskoczyć. Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odgrywa stado alpejskich kóz w serowarskim biznesie i poznają ich związek z eleganckimi torebkami.
Więcej informacjiOdcinki
Słodkie przyjemności i mięsne uciechy
Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia
Pociąg do sera
Pociąg do sera
Ciągutki wytwarzane według stuletniej receptury potrafią zaskoczyć. Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odgrywa stado alpejskich kóz w serowarskim biznesie i poznają ich związek z eleganckimi torebkami.
Orzechowa frajda
Orzechowa frajda
Wizyta w zakładach produkujących filety z dorsza, batony oraz napój gazowany. Widzowie przekonają się, jak ogromne ilości ryb zmieniają się w gotowe dania i poznają sekrety filadelfijskich łakoci.
Kruche pyszności
Kruche pyszności
Wizyta w miejscu, gdzie co minutę wypieka się 44 000 kulek z pysznym płynnym serem. Widzowie zobaczą też włoskie przysmaki, których powstaje 100 tysięcy dziennie. Przyjrzą się też sosowi barbecue.
Chipsy i lizaki
Chipsy i lizaki
Kulisy powstawania chipsów prażonych w kotle. Ponadto wizyta w fabryce produkującej dwa i pół miliarda lizaków rocznie. Widzowie przekonają się, jak wytwarza się sześć milionów rożków dziennie.
Smakowita kruchość
Smakowita kruchość
Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.
Piwo, lody i wypieki
Piwo, lody i wypieki
Wizyta w centrali browaru. Później widzowie poznają autora sukcesu nowatorskich kulek lodowych. Na koniec odwiedziny w piekarni, która codziennie przygotowuje 80 tys. ciast marchewkowych.
Bourbon i burrito
Bourbon i burrito
Na początek rozmowa z prawnukiem twórcy legendarnego bourbona z Kentucky. Później widzowie przekonają się, jak wytwarzane jest mleko czekoladowe. Na koniec kulisy produkcji ręcznie zawijanych burrito, których dziennie powstaje aż milion.
Ramen i chałka
Ramen i chałka
Widzowie będą mieli okazję przekonać się, jak w zaledwie trzy minuty powstaje ramen. Przy produkcji amerykańskich batonów kluczową rolę odgrywają "ośmiornica", "gilotyna" i "oblewarka". Na koniec tajniki ręcznego zaplatania i wypieku chałek.
Fasolka, makaron i herbata
Fasolka, makaron i herbata
Zaprezentowane zostaną zbiory, a następnie proces pakowania fasolki szparagowej. Ponadto kulisy produkcji makaronu farfalle. W fabryce używany jest bardzo nowoczesny sprzęt. Na koniec mrożona herbata nasycona kojącym ekstraktem.
Mieszanka pyszności
Mieszanka pyszności
Kulisy produkcji owocowego smoothie. Później wizyta w piekarni z Wisconsin, w której każdego dnia powstaje 400 tys. bułeczek cynamonowych. Na koniec widzowie poznają działanie fabryki lodów.
Wiśnie i muffiny
Wiśnie i muffiny
Na początek wizyta w fabryce draży. Później autorzy odwiedzą producenta gotowej mieszanki do wypieku muffinów. Na koniec zakład przetwarzający rocznie dziesięć milionów wiśni.
Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)
Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)
Pewna firma z Arkansas od 1933 r. doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Z fabryki w Kalifornii każdego dnia wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem.
Fabryki smaku (Skuś się na miso)
Fabryki smaku (Skuś się na miso)
W programie o zupie miso i migdałach jordańskich.
Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)
Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)
Wszystko o przekąsce Bombay Mix i zupie grzybowej.
Fabryki smaku (Królowa makaronów)
Kulisy powstawania lasagne. Twórcy programu odwiedzają też zakład, w którym wytwarzane są brownie. Dowiemy się również, jaka przyprawa decyduje o smaku karmelizowanej cebuli z syropem klonowym.
O audycji
Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia