Fabryki smaku

Fabryki smaku

S01E18 - Gotowi na galaretkę

19.6. 04:30
National Geographic
30 minutes

Widzowie przyjrzą się temu, jak powstają ulubione przysmaki. Tym razem prześledzą proces produkcji pierogów z Szanghaju i owocowych lodów.

More information
S01E01

Cała masa lukrecji

26.6. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Cała masa lukrecji

Widzowie zobaczą , jak przebiega proces produkcyjny cukierków z czerwoną lukrecją, tłustego majonezu, ostrego sosu sriracha oraz tureckich placków börek.

S01E02

Azja w Kanadzie

26.6. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Azja w Kanadzie

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji słodkich wiśniowych ciągutek, makaronu rurek i serniczków z żurawiną.

S01E03

Słodki jak miód

27.6. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Słodki jak miód

Widzowie zobaczą, jak powstaje miód. Dowiedzą się także, jak przebiega proces wypieku chleba z pełnoziarnistej mąki pszenicznej i pysznych ciasteczek w kształcie szachownicy.

S01E04

Tęczowe słoneczniki

27.6. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Tęczowe słoneczniki

Kamery śledzą, jak na półki sklepowe trafiają następujące produkty: pyszne tęczowe cukierki, ocet ryżowy i wyśmienite karmelki.

S01E05

Makaronowy zawrót głowy

28.6. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Makaronowy zawrót głowy

Widzowie zobaczą, jak powstają pożywne cannelloni, makaron ryżowy, a także jak piękne pomarańczowe dynie piżmowe zamieniają się w puree.

S01E06

Złoto w płynie

28.6. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Złoto w płynie

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcyjny prażonej kukurydzy z masłem toffi almond roca i jak powstaje słynny syrop klonowy.

S01E07

Wegańskie słodkości

29.6. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Wegańskie słodkości

Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole.

S01E08

Odyseja smaku

29.6. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Odyseja smaku

Wizyta w fabryce, gdzie ziarna kakaowca są łączone z imbirem, limonką i kokosem, by powstały trufle. Następnie zobaczymy maszynę wytwarzającą ponad 10 tysięcy ekologicznych kapsułek z kawą na godzinę.

Available in 13 hours
S01E09

Dania z ikrą

2.7. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Dania z ikrą

Przyjrzyjmy się, jak jeden jesiotr jest w stanie wyprodukować miskę kawioru o wartości 12 000 dolarów. Dowiemy się też, jak powstają legendarne czekoladowe trufle z winem.

Available in 13 hours
S01E10

Nieoczywiste połączenie

2.7. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Nieoczywiste połączenie

Tym razem dowiemy się, jak przebiega produkcja legendarnych przekąsek z serem i masłem orzechowym i jak podczas jednej zmiany w fabryce można wyprodukować 1,5 miliona pierogów z jagodami.

Available in 1 day
S01E11

Poczuj miętę do lukrecji

3.7. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Poczuj miętę do lukrecji

Widzowie zobaczą, w jaki sposób błąd przyczynił się do popularności miękkich cukierków "Australian style", a także jak powstają chipsy z bananów.

Available in 1 day
S01E12

Jak po maśle

3.7. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Jak po maśle

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji babeczek z masłem orzechowym, babki piaskowej oraz sosów do gotowania kurczaka.

S01E13

Płatki i czekoladki

29.6. 06:00, Nat Geo People, 30 minutes

Płatki i czekoladki

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji słynnych, ekologicznych płatków śniadaniowych, pysznych malinowych słodyczy, a także chipsów o smaku bajgli.

S01E14

Wiśnie z tradycjami

29.6. 06:30, Nat Geo People, 30 minutes

Wiśnie z tradycjami

Receptura wiśniowych cukierków na kaszel nie zmieniła się od ponad wieku. Każdego dnia produkowanych jest prawie 5 mln drażetek. Twórcy odcinka poznają również sekret czekoladek z masłem orzechowym.

Available in 3 days
S01E15

Alfabet na śniadanie

5.7. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Alfabet na śniadanie

Widzowie zobaczą, jak powstają legendarne płatki śniadaniowe, czarny makaron fettucine i gumowate brzoskwiniowe żelki.

Available in 3 days
S01E16

Cynamonowe bułeczki

5.7. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Cynamonowe bułeczki

Tym razem widzowie zobaczą, jak powstają mrożone serniki truskawkowe, karmelki z solą morską i batoniki bez alergenów.

Available in 4 days
S01E17

Słodko-gorzki

6.7. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Słodko-gorzki

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji kukurydzianych batoników z czekoladą, sushi i słynnych owocowych żelków Goodies.

S01E25

Szarlotki i babeczki

25.6. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Szarlotki i babeczki

Szczegóły dotyczące ulubionych przysmaków. W odcinku wszystko o sałatce Cezar i smażonym ryżu.

S01E26

Pikantna przyjemność

25.6. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Pikantna przyjemność

Zobaczymy, jak powstaje pikantny sos, istniejący od 100 lat. Odwiedzimy fabrykę, w której produkowanych jest 7 milionów opakowań płatków zbożowych rocznie. Wynaleziono je w 1890 roku.

Similar shows

Serwis informacyjny, Prognoza pogody / 01.07.2024, 14:30
Katastrofy w przestworzach (S1E104): Katastrofa w Queens
II wojna światowa - bez granic (S1E1): Odcinek 1

About show

English, Polish

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.