Fabryki smaku

Fabryki smaku

S01E02 - Azja w Kanadzie

26.6. 04:30
National Geographic
30 minutes

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji słodkich wiśniowych ciągutek, makaronu rurek i serniczków z żurawiną.

More information
Available in 1 day
S04E01

Ciasto niespodzianka

5.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Ciasto niespodzianka

Zobaczmy, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. W programie także o ciastkach na patyku i roladach z kremem.

Available in 1 day
S04E02

Złote sztabki

5.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Złote sztabki

Kamera podgląda, jak powstają nasze ulubione przysmaki. W odcinku o syropie klonowym i chipsach z polenty.

Available in 1 day
S04E03

Wstrząśnięte, niezmieszane

5.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Wstrząśnięte, niezmieszane

Dowiemy się, jak powstają gotowe zestawy do robienia smoothies, czekoladowe batoniki z solonymi migdałami oraz nietopiący się ser.

Available in 2 days
S04E04

Wirujące brokuły

6.7. 13:30, Nat Geo People, 30 minutes

Wirujące brokuły

Przyjrzymy się produkcji lodów z kruchymi ciasteczkami, pianek prawoślazowych i surówki z brokułów.

Available in 4 days
S04E05

Cynamonowy raj

8.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Cynamonowy raj

Przyjrzyjmy się jak powstają nasze ulubione przysmaki, napoje gazowane oraz płatki śniadaniowe. Ponadto, dowiemy się jak powstał przepis na wegański majonez.

Available in 4 days
S04E06

Makaron na rauszu

8.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Makaron na rauszu

Zobaczymy w jaki sposób dwoje braci stworzyło organiczną wersję palucha serowego oraz w jaki sposób dodatek wódki pomaga wydobyć smak sosu pomidorowego z aromatem bekonu.

Available in 4 days
S04E07

Światła, kamera, popcorn

8.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Światła, kamera, popcorn

Poznamy tajniki produkcji tortilli, która najpierw trafia do pieca, a dopiero później smaży się w głębokim oleju. Dowiemy się również, jak wygląda produkcja popcornu przeznaczonego do podgrzewania w mikrofalówce.

Available in 5 days
S04E08

Tofu na nowo

9.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Tofu na nowo

Kulisy produkcji trójczekoladowego sernika i chrupiących frytek ze słodkich ziemniaków. Ponadto historia wypieku krakersów w kształcie różnych zwierzątek. Na koniec tofu w nowym wydaniu. Z dania bez wyrazu stanie się słodko-pikantnym rarytasem.

Available in 5 days
S04E09

Wymarzone naleśniki

9.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Wymarzone naleśniki

Wizyta w fabryce, która codziennie produkuje aż 70 milionów wyśmienitych czekoladek. W programie także kulisy powstawania crepini, które stanowią połączenie francuskich naleśników z blinami.

Available in 5 days
S04E10

Gra w zielone

9.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Gra w zielone

Tym razem wszystko o produkcji pakowanych naleśników i chipsów warzywnych.

Available in 5 days
S04E11

Góra smakołyków

9.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Góra smakołyków

Proces przetwarzania składników w produkt spożywczy jest fascynujący. Tym razem widzowie przekonają się, jak powstają sosy do makaronu i ciastka z masłem orzechowym.

Available in 6 days
S04E12

Wszystkie warstwy tajemnicy

10.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Wszystkie warstwy tajemnicy

Reporterzy odwiedzają nowoczesną fabrykę, w której produkuje się 1,5 miliarda czekoladowych trufli rocznie. Pokazują, jak powstają bezglutenowe muffiny. Zdradzają tajemnicę chrupek serowych.

Available in 6 days
S04E13

Znikające ciastka

10.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Znikające ciastka

Widzowie zobaczą, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. Tym razem prześledzą proces powstawania słodkiej herbaty czai, kokosów i kakao.

Available in 6 days
S04E14

Słodkie świnki

10.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Słodkie świnki

Co 12 godzin produkowane są blisko 82 tysiące litrów lodów z czekoladą oraz ciasteczkami. Zobaczymy jak to wygląda. W programie również o produkcji czekoladek Truffle Pig w kształcie świnek.

Available in 6 days
S04E15

Naindyczone tofu

10.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Naindyczone tofu

Indyk z tofu to wegetariańska propozycja na Święto Dziękczynienia. W programie też historia przyjaciół, którzy stworzyli zdrowe batony. Ponadto wizyta w fabryce produkującej znany napój dla dzieci.

Available in 5 days
S04E21

Mali smakosze

10.7. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Mali smakosze

Firma przygotowująca posiłki dla dzieci musi nie tylko przestrzegać rygorystycznych przepisów, a także trafić w gust maluchów. Jej pracownicy ratują sytuację, gdy zupa jest zbyt mocno doprawiona.

Available in 5 days
S04E22

Festiwal food trucków

10.7. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Festiwal food trucków

Specjaliści od tacos będą musieli nakarmić tysiąc gości festiwalu. Pierwsze niepowodzenia odbierają pewność siebie kucharzom. Z kolei cukiernicy z Toronto przyjmują zlecenie z klubu golfowego.

Available in 6 days
S04E23

Elvis na weselu

11.7. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Elvis na weselu

Cukiernicy z Las Vegas mają tylko noc, aby zrealizować zamówienie wymagające ogromnych nakładów pracy. Muszą przygotować ciasta na przyjęcie weselne, w tym trzypoziomowy tort ku czci Elvisa.

Available in 6 days
S04E24

Pokarm dla umysłu

11.7. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Pokarm dla umysłu

Harward organizuje przyjęcie. Załoga z Cape Cod ma zapewnić ryby na tę uroczystość. Z powodu złej pogody połów się nie udaje. Impreza zacznie się za kilka godzin, a kucharze nie wiedzą, co podadzą.

Similar shows

Fabryki smaku: USA
Fabryki smaku (S1E8): Odyseja smaku
Wojenne fabryki
Prosto z fabryki
Brytyjskie fabryki 2

About show

English, Polish

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.