Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E05 - Kruche pyszności

25.7. 04:00
National Geographic
30 minuta

Wizyta w miejscu, gdzie co minutę wypieka się 44 000 kulek z pysznym płynnym serem. Widzowie zobaczą też włoskie przysmaki, których powstaje 100 tysięcy dziennie. Przyjrzą się też sosowi barbecue.

Dodatne informacije
Snimi
Snimi seriju
Dostupno za 1 dan
S01E01

Słodkie przyjemności i mięsne uciechy

23.7. 04:00, National Geographic, 30 minuta

Słodkie przyjemności i mięsne uciechy

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia

Dostupno za 1 dan
S01E02

Czekoladowa klasyka

23.7. 04:30, National Geographic, 30 minuta

Czekoladowa klasyka

Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odegrał syrop czekoladowy w przeboju kinowym. Poznają również kulisy produkcji setek tysięcy tortilli w bostońskiej fabryce. Ponadto tajemnice makaronu w sosie serowym.

Dostupno za 2 dana
S01E03

Pociąg do sera

24.7. 04:00, National Geographic, 30 minuta

Pociąg do sera

Ciągutki wytwarzane według stuletniej receptury potrafią zaskoczyć. Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odgrywa stado alpejskich kóz w serowarskim biznesie i poznają ich związek z eleganckimi torebkami.

Dostupno za 2 dana
S01E04

Orzechowa frajda

24.7. 04:30, National Geographic, 30 minuta

Orzechowa frajda

Wizyta w zakładach produkujących filety z dorsza, batony oraz napój gazowany. Widzowie przekonają się, jak ogromne ilości ryb zmieniają się w gotowe dania i poznają sekrety filadelfijskich łakoci.

Dostupno za 3 dana
S01E05

Kruche pyszności

25.7. 04:00, National Geographic, 30 minuta

Kruche pyszności

Wizyta w miejscu, gdzie co minutę wypieka się 44 000 kulek z pysznym płynnym serem. Widzowie zobaczą też włoskie przysmaki, których powstaje 100 tysięcy dziennie. Przyjrzą się też sosowi barbecue.

Dostupno za 3 dana
S01E06

Chipsy i lizaki

25.7. 04:30, National Geographic, 30 minuta

Chipsy i lizaki

Kulisy powstawania chipsów prażonych w kotle. Ponadto wizyta w fabryce produkującej dwa i pół miliarda lizaków rocznie. Widzowie przekonają się, jak wytwarza się sześć milionów rożków dziennie.

Dostupno za 4 dana
S01E07

Smakowita kruchość

26.7. 04:00, National Geographic, 30 minuta

Smakowita kruchość

Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.

Dostupno za 4 dana
S01E09

Piwo, lody i wypieki

26.7. 04:30, National Geographic, 30 minuta

Piwo, lody i wypieki

Wizyta w centrali browaru. Później widzowie poznają autora sukcesu nowatorskich kulek lodowych. Na koniec odwiedziny w piekarni, która codziennie przygotowuje 80 tys. ciast marchewkowych.

Dostupno za 5 dana
S01E10

Bourbon i burrito

27.7. 04:00, National Geographic, 30 minuta

Bourbon i burrito

Na początek rozmowa z prawnukiem twórcy legendarnego bourbona z Kentucky. Później widzowie przekonają się, jak wytwarzane jest mleko czekoladowe. Na koniec kulisy produkcji ręcznie zawijanych burrito, których dziennie powstaje aż milion.

Dostupno za 5 dana
S01E11

Ramen i chałka

27.7. 04:30, National Geographic, 30 minuta

Ramen i chałka

Widzowie będą mieli okazję przekonać się, jak w zaledwie trzy minuty powstaje ramen. Przy produkcji amerykańskich batonów kluczową rolę odgrywają "ośmiornica", "gilotyna" i "oblewarka". Na koniec tajniki ręcznego zaplatania i wypieku chałek.

Dostupno za 5 dana
S01E12

Fasolka, makaron i herbata

26.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minuta

Fasolka, makaron i herbata

Zaprezentowane zostaną zbiory, a następnie proces pakowania fasolki szparagowej. Ponadto kulisy produkcji makaronu farfalle. W fabryce używany jest bardzo nowoczesny sprzęt. Na koniec mrożona herbata nasycona kojącym ekstraktem.

Slične emisije

Fabryki smaku
Wojenne fabryki
Brytyjskie fabryki 2
Wojenne fabryki (S2E4): Fabryki apokalipsy

O emisiji

Engleski, Poljski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia