Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E16 - Frytki i mrożona pizza

1.8. 04:00
National Geographic
30 minutes

Kulisy produkcji frytek, które trafiają do sieci restauracji szybkiej obsługi, oraz mrożonej pizzy. Ponadto wizyta w fabryce słynącej z karmelowego popcornu z dodatkiem orzechów.

More information
S02E01

Kanapki i wino

19.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Kanapki i wino

Przyjrzyjmy się, jak przebiega produkcja pół miliona muffinów z jajkiem, na czym polega praca zawodowego oczyszczacza ostryg i jak powstaje najsłynniejsze w USA koszerne wino.

S02E15

Filety z ryby i corn dogi

19.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Filety z ryby i corn dogi

Wizyta w Gloucester w Massachusetts, gdzie w jednej z najstarszych przetwórni Ameryki poznamy sekrety produkcji kwadratowych filetów rybnych.

S02E16

Paprykowe morze

19.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Paprykowe morze

W Karolinie Północnej zwiedzamy fabrykę, w której powstają piklowane papryczki pepperoni. Poznamy też sekrety wypieku słynnych nowojorskich bajgli.

S02E17

Guma do żucia, chrzan i babeczki

19.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Guma do żucia, chrzan i babeczki

Wizyta w fabryce gumy do żucia Big League Chew. Zobaczymy też, jak przebiega produkcja chrzanu w Baltimore i babeczek, które rozsławił incydent związany z bezpieczeństwem państwa.

S02E18

Pensylwańskie skarby

22.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Pensylwańskie skarby

Tym razem w programie odkryjemy tajemnice sosu jabłkowego, rocznie produkuje się milion słoików tego przysmaku. Przyjrzymy się też, jak w jednej z najstarszych rodzinnych firm powstają kremowe krówki.

S02E19

Pączki i bułeczki

22.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Pączki i bułeczki

W dzisiejszym odcinku twórcy serii odwiedzą olbrzymią piekarnię w Pensylwanii. Z linii produkcyjnej co sekundę zjeżdża tu 28 pączków, co daje imponującą liczbę 600 milionów ciastek rocznie.

S02E20

Ser i lody sernikowe

22.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Ser i lody sernikowe

Widzowie przekonają się, jak przygotowywany jest deser serwowany w najstarszej amerykańskiej sieci fast foodów - serniczek na patyku. Każdy z nich jest ręcznie zanurzany w czekoladzie.

S02E21

Pyszności z Wisconsin

22.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Pyszności z Wisconsin

Wodospad i pilnie strzeżony przepis to tajemnica słynnych serowych frytek. Poznamy też proces produkcji strzelających w ustach cukierków i kulisy ogromnego popytu na "krowie placki".

S02E22

Papryczki i pralinki

23.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Papryczki i pralinki

W tym odcinku czeka nas wizyta w fabryce w Wisconsin, gdzie rocznie przetwarzanych jest ponad 1300 ton papryczek jalapeno, z których powstaje pikantna salsa verde. Zajrzymy też do baru w Buffalo.

S02E23

Figa z masłem

23.7. 11:30, Nat Geo People, 30 minutes

Figa z masłem

Wizyta w piekarni w Kalifornii, gdzie powstają 24-metrowe figowe bułki. Następnie kamery podglądają proces powstawania masła z ekologicznej śmietany.

S02E24

Śladem herbacianych liści

23.7. 12:00, Nat Geo People, 30 minutes

Śladem herbacianych liści

Wizyta na plantacji herbaty. Następnie zajrzymy do fabryki w Los Angeles, gdzie produkowany jest gęsty sos hoisin. Ponieważ zajadają się nim chińscy astronauci, dwukrotnie trafił w kosmos.

S02E25

Oliwki, lody i ciasteczka

23.7. 12:30, Nat Geo People, 30 minutes

Oliwki, lody i ciasteczka

W dzisiejszym odcinku odwiedzimy kalifornijski zakład, w którym poznamy sekret przemiany zielonych owoców w krojone czarne oliwki. Dowiemy się również, jak powstają zdrowe lody owocowe.

S02E26

Meksykańskie frytki, toffi i absynt

24.7. 11:00, Nat Geo People, 30 minutes

Meksykańskie frytki, toffi i absynt

W odcinku widzowie zobaczą, jak ziemniaki zamieniają się w frytki i jak powstają czekoladowe toffi z migdałami. Następnie wizyta w kalifornijskiej destylarni, gdzie powstaje absynt.

Similar shows

Fabryki smaku
Wojenne fabryki
Brytyjskie fabryki 2

About show

English, Polish

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia