Fabryki smaku

Fabryki smaku

S01E12 - Jak po maśle

5.10. 04:00
National Geographic
30 minut

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji babeczek z masłem orzechowym, babki piaskowej oraz sosów do gotowania kurczaka.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S01E01

Cała masa lukrecji

27.9. 04:30, National Geographic, 30 minut

Cała masa lukrecji

Widzowie zobaczą , jak przebiega proces produkcyjny cukierków z czerwoną lukrecją, tłustego majonezu, ostrego sosu sriracha oraz tureckich placków börek.

S01E02

Azja w Kanadzie

28.9. 04:00, National Geographic, 30 minut

Azja w Kanadzie

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcji słodkich wiśniowych ciągutek, makaronu rurek i serniczków z żurawiną.

S01E03

Słodki jak miód

28.9. 04:30, National Geographic, 30 minut

Słodki jak miód

Widzowie zobaczą, jak powstaje miód. Dowiedzą się także, jak przebiega proces wypieku chleba z pełnoziarnistej mąki pszenicznej i pysznych ciasteczek w kształcie szachownicy.

Dostępne za 2 dni
S01E04

Tęczowe słoneczniki

1.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Tęczowe słoneczniki

Kamery śledzą, jak na półki sklepowe trafiają następujące produkty: pyszne tęczowe cukierki, ocet ryżowy i wyśmienite karmelki.

Dostępne za 2 dni
S01E05

Makaronowy zawrót głowy

1.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Makaronowy zawrót głowy

Widzowie zobaczą, jak powstają pożywne cannelloni, makaron ryżowy, a także jak piękne pomarańczowe dynie piżmowe zamieniają się w puree.

Dostępne za 3 dni
S01E06

Złoto w płynie

2.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Złoto w płynie

Przyjrzyjmy się, jak przebiega proces produkcyjny prażonej kukurydzy z masłem toffi almond roca i jak powstaje słynny syrop klonowy.

Dostępne za 3 dni
S01E07

Wegańskie słodkości

2.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Wegańskie słodkości

Przyjrzyjmy się, jak powstaje owocowa skórka, serowe przekąski z zsiadłego mleka i meksykański sos guacamole.

Dostępne za 4 dni
S01E08

Odyseja smaku

3.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Odyseja smaku

Wizyta w fabryce, gdzie ziarna kakaowca są łączone z imbirem, limonką i kokosem, by powstały trufle. Następnie zobaczymy maszynę wytwarzającą ponad 10 tysięcy ekologicznych kapsułek z kawą na godzinę.

Dostępne za 4 dni
S01E09

Dania z ikrą

3.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Dania z ikrą

Przyjrzyjmy się, jak jeden jesiotr jest w stanie wyprodukować miskę kawioru o wartości 12 000 dolarów. Dowiemy się też, jak powstają legendarne czekoladowe trufle z winem.

Dostępne za 5 dni
S01E10

Nieoczywiste połączenie

4.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Nieoczywiste połączenie

Tym razem dowiemy się, jak przebiega produkcja legendarnych przekąsek z serem i masłem orzechowym i jak podczas jednej zmiany w fabryce można wyprodukować 1,5 miliona pierogów z jagodami.

Dostępne za 5 dni
S01E11

Poczuj miętę do lukrecji

4.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Poczuj miętę do lukrecji

Widzowie zobaczą, w jaki sposób błąd przyczynił się do popularności miękkich cukierków "Australian style", a także jak powstają chipsy z bananów.

Dostępne za 6 dni
S01E12

Jak po maśle

5.10. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak po maśle

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji babeczek z masłem orzechowym, babki piaskowej oraz sosów do gotowania kurczaka.

Dostępne za 6 dni
S01E13

Płatki i czekoladki

5.10. 04:30, National Geographic, 30 minut

Płatki i czekoladki

Widzowie zobaczą, jak przebiega proces produkcji słynnych, ekologicznych płatków śniadaniowych, pysznych malinowych słodyczy, a także chipsów o smaku bajgli.

Podobne audycje

Prosto z fabryki
Neandertalska apokalipsa

O audycji

Angielski, Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.