Fabryki smaku

Fabryki smaku

S06E07 - Święto Dziękczynienia

19.10. 04:30
National Geographic
30 minutes

Z okazji Święta Dziękczynienia twórcy programu odkrywają sekrety produkcji przysmaków związanych z tym wyjątkowym dniem. Odwiedzą fabrykę, w której przygotowuje się tradycyjne ciasteczka.

More information
S06E01

Smaczna zabawa

16.10. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Smaczna zabawa

W tym odcinku twórcy programu zaserwują menu doskonałe na imprezę w plenerze. Na początku odkryją przepis na pizzę i skrzydełka z dodatkiem czekolady. Spróbują też wyjątkowego sosu chilli.

Available in 18 hours
S06E02

Halloween

17.10. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Halloween

W halloweenowym odcinku filmowcy odwiedzą nawiedzoną fabrykę w Chicago i zakłady produkcyjne firmy Melville Candy, gdzie każdego dnia powstaje 40 tys. lizaków. Pokażą niezwykłe wyroby pewnych sióstr.

Available in 19 hours
S06E03

Zgrillowani

17.10. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Zgrillowani

Czas rozpalić grill i rozpocząć nowy odcinek programu. A w nim m.in. sosy firmy Cattle BoyZ, łączące smaki słodki i pikantny. Jedna partia tego produktu wystarczy na wypełnienie aż 4 tys. butelek.

Available in 1 day
S06E04

Kanadyjskie rarytasy

18.10. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Kanadyjskie rarytasy

Tarty maślane od wieków należą do ulubionych deserów Kanadyjczyków. Pewna firma z Kolumbii Brytyjskiej produkuje bezglutenową odmianę przysmaku. Furorę robią też lody firmy Belly Ice Cream Company.

Available in 1 day
S06E05

Miłość

18.10. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Miłość

Tym razem twórcy programu opowiadają o afrodyzjakach. Należą do nich marynowane szparagi oraz słodycze, które wytwarza francuska firma o wiekowej tradycji - dostarczała je samemu Ludwikowi XIV.

Available in 2 days
S06E06

Przysmaki Pani Zimy

19.10. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Przysmaki Pani Zimy

Na początek twórcy programu opowiedzą o bożonarodzeniowych babkach, które w trakcie pieczenia wyrastają tak wysoko, że ich producenci wieszają je do góry nogami, by nie utraciły swojego kształtu.

Available in 2 days
S06E07

Święto Dziękczynienia

19.10. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Święto Dziękczynienia

Z okazji Święta Dziękczynienia twórcy programu odkrywają sekrety produkcji przysmaków związanych z tym wyjątkowym dniem. Odwiedzą fabrykę, w której przygotowuje się tradycyjne ciasteczka.

Available in 5 days
S06E08

Ale Meksyk!

22.10. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Ale Meksyk!

Tym razem widzowie zobaczą, jak z pomocą nowoczesnych technologi i meksykańskiej tradycji wyprodukować czternaście tysięcy tamali. Twórcy programu opowiedzą też o genialnie zaprojektowanej butelce.

Available in 5 days
S06E09

Wieczór filmowy

22.10. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Wieczór filmowy

Tym razem przekąski stworzone z myślą o wyprawie do kina. Na początek fabryka Nestlé w Toronto, gdzie od lat 40. powstają czekoladowe pastylki. Każdego dnia z taśmy schodzi tam 14 mln tych smakołyków.

Available in 6 days
S06E10

Urodziny

23.10. 04:00, National Geographic, 30 minutes

Urodziny

Ekipa filmowa odwiedzi miejsce, gdzie produkuje się lody o smaku tortu. Kamery zajrzą też do fabryki, w której każdego dnia powstaje dwieście osiemdziesiąt tysięcy jadalnych, waflowych miseczek.

Available in 6 days
S06E11

Walentynki

23.10. 04:30, National Geographic, 30 minutes

Walentynki

Tym razem twórcy programu zapraszają na walentynkowe przysmaki dla zakochanych. Na początek ekipa uda się do Ontario, gdzie z winogron z odmiany riesling wytwarza się 20 tys. butelek wina musującego.

About show

English, Polish

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.