Sekrety produkcji wielkanocnych przysmaków. Na początek lizaki w kształcie marchewki oraz jajka niespodzianki z belgijskiej czekolady. Kamery odwiedzą też fabrykę produkującą kultowe słodycze.
Proces przetwarzania składników w produkt spożywczy jest fascynujący. Tym razem widzowie przekonają się, jak powstają sosy do makaronu i ciastka z masłem orzechowym.
Widzowie zobaczą, jak góra składników zamienia się w produkt spożywczy. Tym razem prześledzą proces powstawania słodkiej herbaty czai, kokosów i kakao.
Co 12 godzin produkowane są blisko 82 tysiące litrów lodów z czekoladą oraz ciasteczkami. Zobaczymy jak to wygląda. W programie również o produkcji czekoladek Truffle Pig w kształcie świnek.
Indyk z tofu to wegetariańska propozycja na Święto Dziękczynienia. W programie też historia przyjaciół, którzy stworzyli zdrowe batony. Ponadto wizyta w fabryce produkującej znany napój dla dzieci.
Firma przygotowująca posiłki dla dzieci musi nie tylko przestrzegać rygorystycznych przepisów, a także trafić w gust maluchów. Jej pracownicy ratują sytuację, gdy zupa jest zbyt mocno doprawiona.
Specjaliści od tacos będą musieli nakarmić tysiąc gości festiwalu. Pierwsze niepowodzenia odbierają pewność siebie kucharzom. Z kolei cukiernicy z Toronto przyjmują zlecenie z klubu golfowego.
Cukiernicy z Las Vegas mają tylko noc, aby zrealizować zamówienie wymagające ogromnych nakładów pracy. Muszą przygotować ciasta na przyjęcie weselne, w tym trzypoziomowy tort ku czci Elvisa.
Harward organizuje przyjęcie. Załoga z Cape Cod ma zapewnić ryby na tę uroczystość. Z powodu złej pogody połów się nie udaje. Impreza zacznie się za kilka godzin, a kucharze nie wiedzą, co podadzą.
Rybacy z Luizjany walczą o uznanie specjalistów od owoców morza. Krewetki są zamrażane już na pokładzie. Firma cateringowa z Toronto przygotowuje tysiące posiłków dla pasażerów linii lotniczych.
Cukiernicy mają zaledwie sześć godzin na upieczenie 440 tortów dla Air Force Academy w Colorado Springs. Wyzwaniem jest również przygotowanie posiłków dla pasażerów historycznej kolei.
"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.