Fabryki smaku: USA

Fabryki smaku: USA

S01E02 - Czekoladowa klasyka

16.11. 13:30
Nat Geo People
30 minut

Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odegrał syrop czekoladowy w przeboju kinowym. Poznają również kulisy produkcji setek tysięcy tortilli w bostońskiej fabryce. Ponadto tajemnice makaronu w sosie serowym.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S01E01

Słodkie przyjemności i mięsne uciechy

19.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Słodkie przyjemności i mięsne uciechy

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia

S01E02

Czekoladowa klasyka

20.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Czekoladowa klasyka

Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odegrał syrop czekoladowy w przeboju kinowym. Poznają również kulisy produkcji setek tysięcy tortilli w bostońskiej fabryce. Ponadto tajemnice makaronu w sosie serowym.

S01E03

Pociąg do sera

20.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Pociąg do sera

Ciągutki wytwarzane według stuletniej receptury potrafią zaskoczyć. Widzowie dowiedzą się, jaką rolę odgrywa stado alpejskich kóz w serowarskim biznesie i poznają ich związek z eleganckimi torebkami.

S01E04

Orzechowa frajda

20.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Orzechowa frajda

Wizyta w zakładach produkujących filety z dorsza, batony oraz napój gazowany. Widzowie przekonają się, jak ogromne ilości ryb zmieniają się w gotowe dania i poznają sekrety filadelfijskich łakoci.

S01E05

Kruche pyszności

20.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Kruche pyszności

Wizyta w miejscu, gdzie co minutę wypieka się 44 000 kulek z pysznym płynnym serem. Widzowie zobaczą też włoskie przysmaki, których powstaje 100 tysięcy dziennie. Przyjrzą się też sosowi barbecue.

S01E06

Chipsy i lizaki

21.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Chipsy i lizaki

Kulisy powstawania chipsów prażonych w kotle. Ponadto wizyta w fabryce produkującej dwa i pół miliarda lizaków rocznie. Widzowie przekonają się, jak wytwarza się sześć milionów rożków dziennie.

S01E07

Smakowita kruchość

21.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Smakowita kruchość

Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.

S01E09

Piwo, lody i wypieki

21.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Piwo, lody i wypieki

Wizyta w centrali browaru. Później widzowie poznają autora sukcesu nowatorskich kulek lodowych. Na koniec odwiedziny w piekarni, która codziennie przygotowuje 80 tys. ciast marchewkowych.

S01E10

Bourbon i burrito

21.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Bourbon i burrito

Na początek rozmowa z prawnukiem twórcy legendarnego bourbona z Kentucky. Później widzowie przekonają się, jak wytwarzane jest mleko czekoladowe. Na koniec kulisy produkcji ręcznie zawijanych burrito, których dziennie powstaje aż milion.

S01E11

Ramen i chałka

22.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Ramen i chałka

Widzowie będą mieli okazję przekonać się, jak w zaledwie trzy minuty powstaje ramen. Przy produkcji amerykańskich batonów kluczową rolę odgrywają "ośmiornica", "gilotyna" i "oblewarka". Na koniec tajniki ręcznego zaplatania i wypieku chałek.

Dostępne za 22 minuty
S01E12

Fasolka, makaron i herbata

22.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Fasolka, makaron i herbata

Zaprezentowane zostaną zbiory, a następnie proces pakowania fasolki szparagowej. Ponadto kulisy produkcji makaronu farfalle. W fabryce używany jest bardzo nowoczesny sprzęt. Na koniec mrożona herbata nasycona kojącym ekstraktem.

Dostępne za 52 minuty
S01E13

Mieszanka pyszności

22.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Mieszanka pyszności

Kulisy produkcji owocowego smoothie. Później wizyta w piekarni z Wisconsin, w której każdego dnia powstaje 400 tys. bułeczek cynamonowych. Na koniec widzowie poznają działanie fabryki lodów.

Dostępne za 1 godzinę
S01E14

Wiśnie i muffiny

22.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Wiśnie i muffiny

Na początek wizyta w fabryce draży. Później autorzy odwiedzą producenta gotowej mieszanki do wypieku muffinów. Na koniec zakład przetwarzający rocznie dziesięć milionów wiśni.

Dostępne za 2 dni
S01E15

Steki i ryż

25.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Steki i ryż

Wizyta w pewnej amerykańskiej firmie, która dostarcza steki pocztą. Widzowie poznają również producentów dania kuchni cajun. Produkt ten notuje wysokie wyniki sprzedaży od 1889 roku.

Dostępne za 3 dni
S01E16

Frytki i mrożona pizza

25.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Frytki i mrożona pizza

Kulisy produkcji frytek, które trafiają do sieci restauracji szybkiej obsługi, oraz mrożonej pizzy. Ponadto wizyta w fabryce słynącej z karmelowego popcornu z dodatkiem orzechów.

Dostępne za 3 dni
S01E17

Pieczeń drobiowa i musztarda

25.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Pieczeń drobiowa i musztarda

Sekrety produkcji najbardziej popularnej musztardy w Stanach Zjednoczonych. Widzowie dowiedzą się ponadto, jak piecze się indyka wypchanego kaczką, która z kolei ma nadzienie z kurczaka.

Dostępne za 3 dni
S01E18

Kosmiczne menu

25.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Kosmiczne menu

Autorzy serii zdradzą, jakie źródło białka preferują astronauci. Ponadto kulisy produkcji cukru w kostkach i historia pewnej słodkiej pomyłki.

Dostępne za 3 dni
S01E19

Słone, słodkie, pyszne

26.11. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Słone, słodkie, pyszne

Kulisy produkcji pysznych ciasteczek, które są później sprzedawane przez amerykańskie harcerki. Ponadto w programie kanapki lodowe o smaku waniliowo-czekoladowym i kieszonki z serem.

Dostępne za 4 dni
S01E20

Jak u babci

26.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Jak u babci

Kulisy produkcji dżemu winogronowego. Przysmak ten wytwarzany jest na masową skalę. Ponadto widzowie dowiedzą się, jak powstają precelki w czekoladzie oraz pyszne domowe pierogi.

S01E21

Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)

18.11. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Orzech do zgryzienia)

Pewna firma z Arkansas od 1933 r. doskonali swój słynny przepis na masło orzechowe. Z fabryki w Kalifornii każdego dnia wyjeżdżają ciężarówki pełne słynnego włoskiego dania - bakłażana pod parmezanem.

S01E22

Fabryki smaku (Skuś się na miso)

18.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Skuś się na miso)

W programie o zupie miso i migdałach jordańskich.

S01E23

Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)

18.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Marynaty i inne sztuczki)

Wszystko o przekąsce Bombay Mix i zupie grzybowej.

S01E25

Fabryki smaku (Śniadanie to podstawa)

16.11. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Śniadanie to podstawa)

Przebieg produkcji ulubionych artykułów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku informacje o płatkach Shreddies, torcie szwarcwaldzkim i greckim tzatziki.

S01E26

Fabryki smaku (Królowa makaronów)

16.11. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Fabryki smaku (Królowa makaronów)

Kulisy powstawania lasagne. Twórcy programu odwiedzają też zakład, w którym wytwarzane są brownie. Dowiemy się również, jaka przyprawa decyduje o smaku karmelizowanej cebuli z syropem klonowym.

Podobne audycje

Serwis informacyjny, Prognoza pogody / 21.11.2024, 14:00
Katastrofy w przestworzach (S1E204): Nadmierna prędkość
Australijscy poszukiwacze złota / 21.11.2024, 13:10

O audycji

Polski

Kolejna wizyta w fabryce dropsów o prawie dwustuletniej tradycji. Widzowie zobaczą ponadto, jak powstaje gulasz w cieście i orzeźwiający napój z żeń-szeniem, rośliną nazywaną korzeniem życia