Fabryki smaku

Fabryki smaku

S02E09 - Podwójny smak

28.8. 04:29
National Geographic
31 minut

Tym razem autorzy serii odwiedzają producentów piwa korzennego, by prześledzić jego proces produkcyjny. Ponadto pokażą, jak powstaje tarta i lizaki wielosmakowe. Na zakończenie widzowie dowiedzą się, jak tworzony jest pewien czekoladowy przysmak.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię

Odcinki

Sezon 2
S02E05

Plan "Naan"

24.8. 04:29, National Geographic, 31 minut

Plan "Naan"

Kolejna odsłona serii poświęconej popularnym produktom żywnościowym. Tym razem autorzy program przyglądają się kulisom powstawania czosnkowych chlebków naan i kanadyjskich ciastek klonowych.

S02E06

Musztarda po obiedzie

27.8. 04:00, National Geographic, 28 minut

Musztarda po obiedzie

W tym odcinku widzowie dowiedzą się, jak powstaje musztarda oraz czekolada z pysznym pomarańczowym nadzieniem. Ponadto przyjrzą się procesowi produkcyjnemu batoników fit. Osoby, które dbają o linię, przekonają się, co naprawdę wchodzi w ich skład.

S02E07

Czary-curry

27.8. 04:28, National Geographic, 32 minuty

Czary-curry

Autorzy serii pokażą widzom kulisy produkcji aromatycznego sosu hinduskiego. Ponadto przyjrzą się powstawaniu czekoladowych jaj wielkanocnych, neonowych żelków oraz meksykańskiego taco.

S02E08

W pomidorowym sosie

28.8. 04:00, National Geographic, 29 minut

W pomidorowym sosie

W tym odcinku dowiemy się jak klasyczne lizaki Tootsie Pops zyskują swoje słodkie nadzienie oraz jak powstają keczup i precle. Na zakończenie zaś kamera pokaże proces produkcyjny tradycyjnego włoskiego deseru - tiramisu.

S02E09

Podwójny smak

28.8. 04:29, National Geographic, 31 minut

Podwójny smak

Tym razem autorzy serii odwiedzają producentów piwa korzennego, by prześledzić jego proces produkcyjny. Ponadto pokażą, jak powstaje tarta i lizaki wielosmakowe. Na zakończenie widzowie dowiedzą się, jak tworzony jest pewien czekoladowy przysmak.

Dostępne za 5 godzin
S02E10

Słodkie słówka

29.8. 04:00, National Geographic, 28 minut

Słodkie słówka

Tym razem widzowie przyjrzą się procesowi produkcyjnemu cukierków miętowych oraz słodkich serduszek oprószonych cukrem. Ponadto dowiemy się, jak powstaje owocowy sos chutney.

Dostępne za 6 godzin
S02E11

Kolorowa słodycz

29.8. 04:28, National Geographic, 32 minuty

Kolorowa słodycz

Tym razem dowiemy się, jakiemu procesowi zawdzięcza swój smak mrożona zielona herbata, ponadto przekonamy się, z czego wykonana jest guma Turkish Taffy. Na zakończenie autorzy programu pokażą, co dzieje się z serem mozzarella, zanim trafi na nasze stoły.

Dostępne za 1 dzień
S02E12

Zupa w trymiga!

30.8. 04:00, National Geographic, 28 minut

Zupa w trymiga!

Kolejna odsłona programu ukazującego kulisy powstawania popularnych produktów żywnościowych. W tym odcinku widzowie dowiedzą się, jakim procesom poddawane są pyszne nadziewane cukierki z czekoladą, sos barbecue oraz zupa instant z makaronem.

Dostępne za 1 dzień
S02E13

Gulasz dla jarosza

30.8. 04:28, National Geographic, 32 minuty

Gulasz dla jarosza

Kolejne popularne produkty żywnościowe poddane są szczegółowej analizie. Tym razem wśród prezentowanych przekąsek znalazły się amerykańskie galaretki w cukrze, smakowite meksykańskie ciasteczka oraz gulasz wegetariański.

Dostępne za 2 dni
S02E14

Królewska kiełbaska

31.8. 04:00, National Geographic, 28 minut

Królewska kiełbaska

Tym razem autorzy serii prześledzą proces powstawania słodkich i kwaśnych lizaków Candy Tree, popularnych krokiecików z mięsem. Na koniec widzowie dowiedzą się, jak słodkie pianki o kształcie kurczaczków z firmy Peeps zyskują swoje bajeczne kolory.

S02E15

Góra fasolek

22.8. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Góra fasolek

Tym razem autorzy programu pokazują, jak powstają pierogi kornwalijskie, koreańskie pierożki. Ponadto widzowie dowiedzą się, jakim składnikom swój smak zawdzięczają słodkie fasolki Jelly Belly.

S02E16

Śniadanie po szkocku

22.8. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Śniadanie po szkocku

Kolejny odcinek program ukazujący proces produkcji popularnych produktów żywnościowych. Widzowie dowiedzą się, jak powstaje fasolka po bretońsku, i odwiedzą linię produkcyjną słynnych cukierków Kerr.

S02E17

Indyjska przekąska

22.8. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Indyjska przekąska

Od poszczególnych składników do gotowego produktu - twórcy programu odkrywają kulisy powstawania popularnych przekąsek. Dowiemy się, jakim dodatkom swój smak zawdzięczają lukrowane ciasteczka.

S02E18

Jak się smaży bez patelni?

22.8. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Jak się smaży bez patelni?

Tym razem odkryjemy jak powstaje burrito, jakim składnikom swój wspaniały smak zawdzięcza smażony ryż z bekonem. Ponadto poznamy proces produkcyjny słodkich wisienek maraschino, które zdobią desery.

S02E19

Smak chleba

23.8. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Smak chleba

Kolejne etapy powstawania popularnych produktów żywnościowych. Tym razem twórcy rozłożą na czynniki pierwsze chleb żytni, a także powszechnie stosowany w Azji dresing imbirowo-marchwiowy.

S02E20

Tęczowe słodkości

23.8. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Tęczowe słodkości

Tym razem twórcy programu pokazują kulisy powstawania kiełbaski bez mięsa, sosu do sushi wasabi. Ponadto dowiemy się, jakie etapy musi pokonać pyszny croissant i ryż preparowany zanim trafi do naszych rąk.

S02E21

Baza dla bezy

23.8. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Baza dla bezy

Tym razem widzowie poznają kolejne etapy produkcji batona owsianego i chlebowego placka. Na zakończenie zaś dowiedzą się, co dzieje się z plastrami ziemniaków, zanim trafią one do paczek jako karbowane chipsy.

S02E22

Jak mus to hummus

23.8. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Jak mus to hummus

Kolejny odcinek programu ukazującego etapy produkcji popularnych produktów żywnościowych. Tym razem autorzy śledzą powstawanie słynnej napoleonki, kremowego hummusu oraz słodkiej krówki z solą.

S02E23

Baba ghannoush - na już!

26.8. 11:00, Nat Geo People, 30 minut

Baba ghannoush - na już!

Propozycja dla dociekliwych. Widzowie poznają kulisy powstawania popularnych dań od poszczególnych składników do gotowego produktu. Tym razem autorzy program biorą na warsztat: dip z oberżyny, sos do sałaty, ciastka z czekoladą oraz ciasto jabłkowe.

S02E24

Szarlotka w płynie

26.8. 11:30, Nat Geo People, 30 minut

Szarlotka w płynie

Co dzieje się z wisienkami, zanim zostaną zatopione w czekoladzie, jakim procesom są poddawane jabłka, z których powstaje sok jabłkowy i w jaki sposób ser staje się częścią pysznego sernika? Na te i inne pytania odpowiedzą autorzy programu w tym odcinku.

S02E25

Domek Świętego Mikołaja

26.8. 12:00, Nat Geo People, 30 minut

Domek Świętego Mikołaja

Tym razem w programie kulisy procesu produkcji świątecznych przysmaków. Twórcy programu sprawdzą, jak powstaje keks, czekoladowy mikołaj, napój świąteczny oraz domki z piernika.

S02E26

Świąteczne menu

26.8. 12:30, Nat Geo People, 30 minut

Świąteczne menu

Kolejny odcinek poświęcony przysmakom, które trafiają na nasze stoły w czasie świąt. Tym razem autorzy programu przyjrzą się procesom produkcyjnym, jakie towarzyszom wyrobowi lasek cukrowych.

Podobne audycje

Fabryki smaku: USA
Wojenne fabryki

O audycji

Angielski, Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.