Fabryki smaku

Fabryki smaku

S03E21 - Podwójne uderzenie czekolady

26.11. 04:30
National Geographic
30 minut

Sos tabasco fermentuje w dębowych beczkach. Zdradzony też zostanie sekret włoskich lodów cytrynowych. Następnie wizyta w fabryce, w której odbywa się proces suszenia i pakowania orzeszków ziemnych.

Więcej informacji
Nagraj
Nagraj serię
S03E02

Słodkości dla potomności

13.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Słodkości dla potomności

Widzowie zobaczą, jak przebiega produkcja ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków. W wydaniu o bakławach, drażetkach Candy Buttons, serze feta i jedzeniu dla dzieci.

S03E03

Czas na herbatkę!

13.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Czas na herbatkę!

Dokumentaliści przedstawiają proces produkcji pasty tapenada, bardzo drogich lodów i lizaków Tutti Frutti.

S03E04

Owocowa fala

14.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Owocowa fala

Widzowie zobaczą, jak powstają popularne cukierki w kształcie miniaturowych owoców. Poznają tajniki masowej produkcji czipsów ziemniaczanych oraz prześledzą proces wytwarzania rosołu w puszkach.

S03E05

Pyszności albo psikus I

14.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Pyszności albo psikus I

Kulisy powstawania rozmaitych przysmaków. Twórcy pokażą, jak wygląda proces produkcji pewnego wafelka. Odwiedzą mały sklep, w którym powstają bajgle w stylu montrealskim. Widzowie dowiedzą się również, ile godzin zajmuje wykonanie jalebi.

S03E06

Pyszności albo psikus II

15.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Pyszności albo psikus II

Kulisy powstawania rozmaitych przysmaków. Twórcy pokażą, jak wygląda proces produkcji ciasta i lodów. Pokażą, jak ile słoików fasoli "Extreme Beans" marynuje się codziennie i co znajduje się w paczce śnieżnych ciasteczek.

S03E07

Smakowita kruchość

15.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Smakowita kruchość

Widzowie dowiedzą się, jak wygląda produkcja popularnego wafelka. Zaglądają do sklepiku, którego pracownicy produkują aż 12 tysięcy bajgli. Przekonają się też, że wykonanie jalebi zajmuje 48 godzin.

S03E08

Lody i śnieżki

16.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Lody i śnieżki

Widzowie poznają szczegół pracy maszyn, które biorą udział w tworzeniu m.in. ciasta i lodów. Dowiedzą się też, ile słoików fasoli 'Extreme Beans' jest przyprawionych i marynowanych każdego dnia.

S03E09

Pomarańcza z czekolady

16.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Pomarańcza z czekolady

Wizyta w miejscach, w których powstają produkty spożywcze. Twórcy serialu przedstawią proces produkcji tradycyjnych kanadyjskich cukierków i czekoladowych pomarańczy.

S03E10

Słona słodycz

19.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Słona słodycz

Widzowie przyjrzą się procesowi produkcji sałatki jajeczno-ziemniaczanej i czekolady z chipsami z ziemniaków.

S03E11

Fantastyczne smaki

19.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Fantastyczne smaki

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstają kwaśne cukierki, bekonowe chipsy z czekoladą i kapusta kiszona.

Dostępne za 21 godzin
S03E12

Pikle kontra słodycze

20.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Pikle kontra słodycze

Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają pikle, tabletki musujące i słodkie kulki.

Dostępne za 22 godziny
S03E13

Zakręcone smaki

20.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Zakręcone smaki

Widzowie przekonają się, jak przebiega proces produkcji wielkich lizaków, chińskiej zupy słodko-kwaśnej i czekoladowych jeżyków.

Dostępne za 1 dzień
S03E14

Malinowy raj

21.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Malinowy raj

Dokumentaliści przedstawiają proces produkcji ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków - malinowych galaretek oraz kulek z żurawiną i orzechami.

Dostępne za 1 dzień
S03E15

Zakręcone frytki

21.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Zakręcone frytki

Wizyta w kanadyjskich zakładach produkcyjnych, w których powstają zakręcone frytki, ciasto red velvet i karmelowa pianka żelowa.

Dostępne za 2 dni
S03E16

Jak rybka w maśle

22.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Jak rybka w maśle

Twórcy odcinka odwiedzają zakłady produkcyjne, w których powstają paluszki rybne, frytki ze słodkich ziemniaków i składnik ciasteczek.

Dostępne za 2 dni
S03E17

Burger idealny

22.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Burger idealny

Widzowie zobaczą zakład, w którym każdego dnia powstaje ponad trzy miliony hamburgerów. Dowiedzą się też, jak uzyskuje się charakterystyczny kształt cukrowych łakoci wyglądających jak wstążki.

Dostępne za 3 dni
S03E18

Japońskie smaczki

23.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Japońskie smaczki

Widzowie zobaczą, jak w kanadyjskich fabrykach powstają: korzenne piwo, czekoladowe ciastka i sos sojowy Tamari.

Dostępne za 3 dni
S03E19

Co za kęs!

23.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Co za kęs!

Widzowie przyjrzą się, jak przebiega produkcja ulubionych produktów spożywczych Kanadyjczyków. W odcinku o orzechowym nugacie, żelowych miśkach i jabłkowych czipsach.

Dostępne za 6 dni
S03E20

Czekoladowe kamyki

26.11. 04:00, National Geographic, 30 minut

Czekoladowe kamyki

Wizyta w zakładach produkcyjnych, w których powstaje gazowany włoski napój Brio i smażona cebula.

Dostępne za 6 dni
S03E21

Podwójne uderzenie czekolady

26.11. 04:30, National Geographic, 30 minut

Podwójne uderzenie czekolady

Sos tabasco fermentuje w dębowych beczkach. Zdradzony też zostanie sekret włoskich lodów cytrynowych. Następnie wizyta w fabryce, w której odbywa się proces suszenia i pakowania orzeszków ziemnych.

O audycji

Angielski, Polski

"Fabryka Smaku" to program, w którym telewizyjne kamery śledzą poszczególne etapy produkcyjne najpopularniejszych artykułów spożywczych, które wybierane są przez klientów na całym świecie. Widzowie mają okazje przekonać się na własne oczy jak wygląda mieszanie, gotowanie, zawijanie oraz inne niezbędne etapy produkcyjne.